РФ не реагує на пропозиції вивести війська із захоплених після 24 лютого територій України – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія в рамках переговорів не відповідає на пропозиції щодо виведення своїх військ із захоплених після 24 лютого територій.

Про це він повідомив в інтерв’ю проєкту Porta a Porta італійського телеканалу Rai 1, передає Офіс президента в Telegram.

“Немає компромісів щодо нашої незалежності, а проте в переговорах ми готові говорити: вийдіть принаймні з тієї території, яку окупували з 24 лютого. Так, ви будете на деяких наших тимчасово окупованих територіях стояти, на жаль, але це перший зрозумілий крок, щоб про щось говорити”, – сказав Зеленський.

Він зауважив, що Україна хоче поваги до суверенітету, територіальної цілісності, незалежності, традицій, мови та народу. За його словами, Росія має повністю деокупувати українські населені пункти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Макрон пропонував Зеленському поступитися суверенітетом України заради обличчя Путіна

“Я вже не кажу, що треба повернути все награбоване зі звичайних домівок, бо для нас це не цінності. Для нас цінності – це живі люди. Тож хай би що награбували, нехай ідуть. Все одно вони за все відповідатимуть”, – наголосив президент.

Він також висловив переконання, що репарації, суди та вироки щодо РФ будуть.

Також під час інтерв’ю президент зазначив, що Україна готова відкласти питання окупованого Криму доки триває повномасштабна війна з Росією, адже розбіжності щодо статусу півострова заважають зустрічі лідерів обох країн. Водночас Київ ніколи не визнає Крим частиною Росії.