Як війна РФ проти України вплинула на кіберспорт: відверте інтерв’ю з капітаном української кіберкоманди LeoGaming

Пропущені турніри, зірвані тренування та постійна загроза обстрілів – нова реальність для українських кіберспортсменів. Капітан української кіберспортивної команди LeoGaming з CS:GO Сергій «Mur» Гресь в інтерв’ю виданню UA.NEWS розповів, як повномасштабна агресія РФ позначилася на стані гравців та успіхах команди, а також поінформував про підтримку міжнародного кіберспортивного співтовариства, заміну російських гравців та плани 2022 рік.

Текст має мінімальну відмінність від відео, оскільки було спілкування, яке не потрапило до кадру.

Кіберспорт позиціонував себе поза політикою, але новий виток агресії Росії проти України вніс свої корективи. Сьогодні організатори міжнародних турнірів усувають російські команди та розривають співпрацю з учасниками ринку з РФ. Як Leogaming пережила початок повномасштабної війни, як це позначилося на психологічному стані гравців та успіхах команди загалом?

Сергій Гресь: Психологічно кожен українець-член нашої команди переживав початок війни дуже важко. З 24 лютого хлопці близько місяця не заходили до гри, було взагалі не до цього. Усі займалися своїми справами, намагалися збагнути, що буде завтра. Адже ти дивишся новини, усі ці страшні відео з ракетними ударами – аж мурашки по шкірі йдуть. Через три дні відкриваєш стрічку новин – там уже десант на Оболоні сідає. І ти думаєш, а що буде далі, чим далі жити. Тому було складно на чомусь фокусуватися, відчувалась якась розгубленість.

Ми отримали підтримку від наших іноземних колег. Амір (Абдулмеджидов, екс-гравець Leogaming, – ред.) з Росії, нас підтримав, сказав, що засуджує російську агресію, Fenny з Естонії (гравець Leogaming Адріан Корольов, -ред.) також висловив солідарність.

Як міжнародне кіберспортивне ком’юніті сприйняло війну в Україні?

Сергій Гресь: Весь світ засудив дії Російської Федерації. Окремий респект братам-полякам, вони постять багато інформації про ситуацію в Україні, підтримують нас, збирають кошти для українських біженців, організовують житло, допомагають із харчуванням.

У кіберспортивному співтоваристві також були приклади сильної підтримки. Наприклад, польська організація Kinguin на своїй кіберспортивній базі у Польщі розмістила Iskа (український кіберспортсмен Ярослав Ісаков, – ред.) – це український гравець, який раніше виступав за британську команду Into The Breach. Вони йому дали комп’ютер, надали житло та місце, де грати, прийняли до себе. Спасибі полякам за таку гостинність та допомогу у тяжкий час.

Сьогодні у багатьох містах країни продовжуються інтенсивні обстріли, часті повітряні тривоги, а також перебої з електрикою та зв’язком. Як така нестабільна обстановка вплинула на технічний бік діяльності колективу? Що змінилося у тренуваннях та підготовці команди до змагань?

Сергій Гресь: Організовувати тренування стало складніше. Багато гравців скаржилися на відсутність світла чи інтернету. Отже, росіяни щось пошкодили, щось підбили. Просто випадає один день тренувань через обстріли, через те, що їм не йметься.

Чи доводилося Leogaming відмовлятися від участі у якихось турнірах?

Сергій Гресь: До початку повномасштабної війни ми грали в ESEA League Advanced, але через військові дії ми не змогли завершити цей турнір. Не змогли також заграти у змаганнях Phonex League, де сяк-так виступили та посіли друге місце. Команда, звичайно, могла відмовитися від цього турніру, але ми на перших стадіях вирішили не втрачати цієї можливості, збиратися і грати.

Також Leogaming пропустила багато різних кваліфікацій, включаючи відбіркові на Major внаслідок війни. Але ми маємо ще півроку, щоб потренуватися і підготуватися до наступних турнірів.

У березні команда Leogaming вирішила оновити свій склад та попрощалася з російськими гравцями. До колективу приєдналися Михайло «Malkiss» Шульга та Ігор «fobeN» Доценко, які замінили Аміра «eightz999» Абдулмеджидова та Олексія «Maha» Махініча. Розкажіть, як позначилися на команді ці заміни? Як відбувається адаптація нових гравців?

Сергій Гресь: З Мишком та Ігорем ми знайомі дуже давно. Зігратися нам не було так важко, тому що раніше ми часто грали разом на різних українських турнірах, разом виступали на Чемпіонаті України та таким міксом вийшли у фінал. Тому адаптація відбувається добре, атмосфера бойова, готові показувати, на що здатна Україна.

Як заміна вплинула на стиль гри та тактику команди?

Сергій Гресь: Міша Malkiss – снайпер у нашій команді. Це завжди важлива роль у глобальній складовій гри. Під нього у деяких моментах треба щось змінити, щоб йому було зручно. Ігор fobeN у минулій команді був капітаном, ту роль, яку у Leogaming граю я.

Таким чином, нам довелося трохи помінятися ролями, провести деякі ротації, змінити десь позиції – я б сказав, це несуттєві зміни. Нам потрібно ще трохи часу, ми добре натренуємо п’ять мап – і в бій.

Leogaming у новому складі вже провела низку успішних виступів, посівши друге місце у європейському турнірі Phoenix League та обігравши у новому сезоні ESEA League команду HONORIS, за яку виступають легенди польського Counter-Strike Neo та Taz. Чи це свідчить про те, що колектив вже зігрався?

Сергій Гресь: Я не забігатиму наперед і не казатиму, що ми вже зігралися, оскільки існує чимало моментів, які слід виправляти.

Щодо перемоги над HONORIS, то легенди польського CS Neo і Taz є для нас зручними суперниками. Я сказав би, що вони грають у трохи застарілий Counter-Strike. Мені вистачило двох матчів зрозуміти, як вони грають, підготуватись до протистояння, скласти план на гру. Хоч HONORIS є простим суперником у плані гри, але оскільки за них виступають досвідчені спортсмени, то вони приймають рішення у дрібних локальних ситуаціях набагато краще, ніж ми. Проте зрештою виграли ми.

Команда Leogaming завершила 40-й сезон у турнірі ESEA League (Advanced) на 80 позиції. Чого ви очікуєте від 41-го сезону ESEA League?

Сергій Гресь: З двома новими гравцями (а це 40% команди змінилося) потрібно побудувати повністю нову структуру гри, і розуміння, що має відбуватися. Нові хлопці повинні зрозуміти логіку капітана, а капітан повинен зрозуміти логіку гравців – тобто ми маємо прийти до консенсусу всередині гри.

Тож у цей момент ми зосереджені саме на якості нашої гри, а не на конкретному місці у конкретному турнірі. Безумовно, ми хочемо покращити наші результати.

Об’єктивно плануємо принаймні втриматися цього сезону, отримати досвід проти сильних команд, виправити помилки за цей сезон і в наступному продемонструвати повністю підготовлений матеріал на цих шести картах.

Розкажіть, у яких турнірах Leogaming ще планує брати участь цього року?

Сергій Гресь: Поки не вистачає часу, щоб натренувати карти, гру на різних позиціях настільки добре за такий короткий проміжок часу, щоб говорити про виходи в плей-офф тієї ж ESEA League, вихід до вищої ліги – ESL Challenger.