Кабмін виділив кошти на відбудову п’яти областей України

Уряд виділив 1,4 мільярда гривень на подолання наслідків руйнування від російської агресії у п’яти областях: Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській та Харківській.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.


Кирило Тимошенко
перший заступник глави Офісу президента

«Проводяться роботи з життєзабезпечення понад 1000 населених пунктів, які постраждали від ракетних ударів чи ворожого вторгнення»

В першу чергу, проводять розчищення та розмінування, а потім комунальні служби займаються відновленням водо-, газо- й електропостачання.

Усі тимчасові переправи на звільнених територіях зводяться лише за згоди Збройних сил України, а про повну відбудову та реконструкцію мостів буде йтися після завершення війни.

За словами Тимошенка, в ОП розробляють довідник відновлення міст, у якому вказуватимуться «шефські міста» з Європи. За його словами, дані вже зібрані, і за кілька днів будуть готові каталоги для кожної області для того, аби президент України міг спілкуватися з лідерами інших держав щодо шефства.

Низка європейських країн погодилися взяти участь у відновленні українських міст і регіонів. Зокрема, Велика Британія опікуватиметься Київщиною, Данія бере під свій патронат Миколаїв, Туреччина відбудовуватиме Харківщину, Швеція допомагатиме Одесі, а Естонія візьме шефство над Житомирщиною.

За даними Єврокомісії, Україна потребує від 500 до 600 мільярдів євро на реконструкцію зруйнованої російською війною інфраструктури.

Литва підтримала створення фонду відбудови України.

Мер Харкова Ігор Терехов назвав терміни відбудови міста після руйнівних обстрілів рашистів.

А Чехія запланувала в ЄС конференцію донорів для відбудови України.