“Справжній концентраційний табір” – показали, де росіяни катують цивільних на Донеччині

Всі, хто не пройшов “фільтрацію” і кого визнано “неблагонадійним” у фільтраційних таборах під Маріуполем, російські окупанти доставляють у приміщення колишньої
виправної колонії №52 в селі Оленівка на Донеччині або у відому тюрму “Ізоляція” в Донецьку.

Мінімальний строк ув’язнення – 36 діб. Саме 36 діб відведено окупантами на процедуру “фільтрації”. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко.

“Колонія в Оленівці для тих, хто не проходить діючу службу у лавах ЗСУ, НГУ та інших правоохоронних органах. Тут тримають різних військових, колишніх працівників правоохоронних органів, активістів, журналістів і людей, які просто викликали підозру (включаючи просто наявність патріотичних татуювань)”, – пише.

Приміщення тюрми переповнені. При плановому ліміті колонії в 850 осіб, зі слів свідків, на сьогодні там утримують не менше 3 тис. людей. Переважно з Маріуполя й Маріупольського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти катували цивільного струмом – 18+

Приміщення наповнені людьми так, що немає змоги лягти. Вимушені стояти та сидіти навпочіпки. На день видають баклажку води на десятки людей. Їжа – не кожен день.

Туалет раз на добу. Прогулянок на відкритому повітрі не передбачено. Все це супроводжується багатогодинними допитами, тортурами, погрозами страти і примусом до співпраці.

“Кому пощастило, по закінченню 36 діб відпускають, попередньо змушуючи підписувати якісь папери. Які саме – точно свідки вказати не можуть, але допускають, що “про співпрацю”.

Масові випадки зникнення людей після допитів. Свідки припускають, що “пліткують” про переведення до іншої, більш жорсткої тюрми (можливо, в Донецьку “Ізоляцію”).

Можна стверджувати, що це фактично справжній концентраційний табір ХХІ сторіччя, створений Росією в центрі Європи”, – пише радник мера Маріуполя.

Загальна площа колонії – 14,3 тис. кв. м, у тому числі житлова зона – 7 тис. кв. м.

За два місяці російська армія вбила в Маріуполі вдвічі більше людей, аніж німецькі нацисти за два роки окупації міста під час Другої світової війни.

У місті на евакуацію чекають 100 тис. мирних мешканців.

Маріуполь у блокаді з 1 березня. Захисники перебувають на заводі “Азовсталь”. Минулої доби росіяни здійснили 38 авіанальотів на завод.