Оцінено втрати України через напад росії: масштаб збитків та можливості їх покриття

Скільки Україна втратила через повномасштабний напад росії та як можна буде покрити ці збитки?

Це, ключове в економічному сенсі, питання висвітлено в колонці фахівців Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Нацбанку  – директора департаменту Володимира Лепушинського та головного економіста Артема Вдовиченко.

Про це пише  Forbes Ukraine. Оцінки фізичних втрат потрібні, щоб зрозуміти, які обсяги репарацій як мінімум має сплатити росія Україні та скільки ресурсів і часу знадобиться для відновлення української економіки.

Деякі аналітики оцінюють втрати від руйнації підприємств на основі балансової вартості активів. Такий підхід має низку недоліків, зазначають експерти. Оскільки йдеться і про вплив курсових різниць, і визначення міри відповідальності агресора. Курсові різниці мають великий вплив на фінальну оцінку, оскільки про втрати звітують в іноземній валюті, а активи вводилися та списувалися з балансу підприємства у різні проміжки часу за різного валютного курсу. Досить дивно також виглядає ситуація, коли країна-агресор компенсує лише залишкову вартість втрачених активів, за яку відбудувати зруйноване підприємство неможливо. Тому Нацбанк у своїх оцінках намагався обчислити ринкову вартість втрачених і пошкоджених підприємств на основі відповідної фінансової звітності.

Загалом за розрахунками різних економістів втрати економіки стартують від $90 млрд – це майже половина минулорічного ВВП. Розбіжності в оцінках пояснюються різним розумінням суті економічних втрат та методиками оцінювання.

За оцінкою Нацбанку, втрати фізичного капіталу через війну наразі перевищують $92 млрд. Така оцінка є близькою до розрахунків Київської школи економіки та Мінекономіки, проте структура завданої шкоди відрізняється, зазначають експерти. Найбільше через вторгнення росії постраждали українська інфраструктура та нерухомість – разом вони зазнали руйнувань щонайменше на $64 млрд.

Втрати України від війни, розвʼязаної росією, зростають щодня. До економічних втрат додаються втрати людського капіталу, нереалізовані можливості та багато іншого. Про фінальні цифри можна буде говорити після війни, коли буде можливість повноцінно проаналізувати втрати в кожному із сегментів економіки.