МЗС Німеччини скликає цього тижня НАТО і G7

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок запросила “Велику сімку” на зустріч у п’ятницю в землі Шлезвіг-Гольштейн.

Опісля вона очікує колег з НАТО у Берліні, повідомила речниця МЗС ФРН Андреа Зассе на брифінгу в середу, повідомляє Укрінформ.

“У фокусі зустрічі (G7) стоїть російська агресія проти України та її вплив, зокрема, на енергозабезпечення та забезпечення продовольством у світі”, – зазначила Зассе.

Участь у зустрічі візьмуть також глави дипломатичних відомств України Дмитро Кулеба та Молдови Ніколай Попеску, віртуально долучиться керівник МЗС Індонезії, що головує в групі G20.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся з міністрами країн ЄС

Окрім українського блоку питань, буде обговорено роль Китаю, ситуацію в Тихоокеанському регіоні, Афганістані, Африці, на Близькому Сході тощо.

У суботу та неділю в Берліні на запрошення Бербок та генсека НАТО Єнса Столтенберга відбудеться неформальна зустріч міністрів закордонних справ НАТО.

“Зустріч вперше пройде в такому форматі, буде проведено довірливий обмін думками. Мета – посилення політичних консультацій, зміцнення політичного виміру Альянсу”, – зазначила Зассе.

На зустріч запрошені глави МЗС Швеції та Фінляндії.

Німеччина планує передати Україні артилерійські системи одразу після навчання українських військових. Але задовольнити всі потреби України Німеччина самотужки не зможе, тому допомагатимуть Нідерланди.