ЗСУ стримують російську навалу, окупанти переходять в оборону – Генштаб

Збройні сили України з іншими складовими Сил оборони наразі зупинили і стримують широкомасштабний наступ збройних сил Російської Федерації.

У районах Харкова та Ізюма, а також на Херсонському й Мелітопольському напрямках ворог перейшов до оборони. Про це під час брифінгу 11 травня повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов, передає Gazeta.ua.

На окремих напрямках Збройні сили ворога переважали сили ЗСУ у 10 разів. Переломити хід подій та відкинути ворога вдалося завдяки завчасному кризовому плануванню, забезпеченню військ боєприпасами, проведенню навчання, перегрупуванню сил і засобів авіації та перебазуванню її на польові полігони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб оновив дані про втрати російських загарбників в Україні

“На цей час найгарячіша ситуація складається на Лиманському напрямку. У районі Харкова противник після невдалого штурму перейшов до оборони. На Харківському напрямку сили ЗСУ мають певний успіх та звільняють населені пункти. На Ізюмському напрямку ворог також перейшов до оборони й веде стримуючі дії. Окупант перекидає свої сили на Луганський напрямок”, – сказав він.

Громов наголосив, що триває блокування й обстріл заводу “Азовсталь” у Маріуполі. Зв’язок з підрозділами, які його боронять, підтримується.

“На цей напрямок неодноразово доставляли боєприпаси та допомогу. Але це було можливим тільки до моменту, доки це не стало відомо на широкий загал. Після цього ворог здійснив авіаудари та унеможливив допомогу захисникам”, – додав генерал.

Зі складу ЗСУ в героїчних боях себе проявили особовий склад 36-ї окремої бригади морської піхоти, 24-ї, 92-ї та 93-ї бригад Сухопутних військ, 95 та 80-ї – десантно-штурмових військ та інших частин.

На фронті вже використовуються американські 155-міліметрові гаубиці. Зараз розглядається пакет допомоги, що надійде в рамках ленд-лізу. Також Україна отримує підтримку від Європейського Союзу та інших держав.