В Німеччині розповіли про подальші плани щодо газопроводу «Північний потік-2»

Німеччина не планує використовувати новий газопровід «Північний потік – 2». Країна не планує використовувати його, попри скорочення транзиту російського газу через Україну.

Про це заявила на брифінгу в середу представниця Мінекономіки ФРН Анніка Айнгорн (Annika Einhorn), передає «Укрінформ».

«Трубопровід «Північний потік – 2» після початку російської загарбницької війни проти України є насправді мертвим», – заявила Айнгорн.

«Безпека енергопостачання в Німеччині є наразі гарантованою», – наголосила вона.

Речниця запевнила, що міністерство, кризовий штаб «Газ» уважно слідкують за ситуацією та останнім розвитком подій.

Обсяги транзиту, який проходить територією України, знизилися у порівнянні з попереднім днем на 25%, але компенсуються поставками з інших країн, зокрема, з Норвегії та Нідерландів, відзначила Айнгорн.

Обсяги постачання газу цими партнерами можуть бути збільшені, а основним каналом отримання Німеччиною російського газу є зараз трубопровід «Північний потік – 1», пояснила представниця Мінекономіки ФРН.

Газосховища постійно заповнюються, наразі їх заповнено на 38,6%.

Федеральне агентство з мереж заявило, що дуже уважно слідкує за можливим впливом на Німеччину та Європу зниження транзиту газу територією України. Зараз енергозабезпечення в ФРН є стабільним, енергобезпека гарантована.

Раніше Болгарія домовилася про постачання зрідженого природного газу з США. Запустити нові поставки планують з червня після того, як російський «Газпром» припинить постачання газу.

Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт, який передбачає запровадження мораторію на підвищення тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану на всій території країни. Документ продовжить діяти також протягом шести місяців після його припинення.

Голова правління НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко пригрозив російському «Газпрому» новим арбітражем у випадку несплати за транзит газу.