Безкоштовний громадський транспорт для українців у Польщі. Які умови?

Польща активно підтримує українців, які були змушені тікати від війни, а тому вже впродовж кількох місяців польські міста одне за одним скасовують для біженців оплату за проїзд громадським транспортом.

Українцям, які прибули до Польщі після 24 лютого, при посадці у транспорт не потрібно купувати квиток, а в разі перевірки слід пред’явити документ, який підтверджує час перетину кордону – паспорт із відповідною печаткою, довідку від прикордонної служби або номер песель з відміткою УКР (виданий після 16 березня).

Безкоштовний громадський транспорт для українців в Польщі. Чи це надовго?

Є міста, які не накладали на безкоштовний проїзд часових рамок. Але більшість польських населених пунктів на початку кожного місяця вирішують, чи продовжувати цю пільгу для українців ще на 30 днів. Тому біженцям рекомендують слідкувати за оновленням на сторінках MPK міст.

Безкоштовний проїзд потягом для українців у Польщі

Польська залізниця також надає безкоштовний проїзд для українців, які втекли від війни. Квитки за 0 злотих можна придбати на 2-й клас PKP Intercity, TLK, економ-клас IC, а також у регіональних перевізників. Умовою безоплатного проїзду є пред’явлення документа, що підтверджує перетин кордону після 24 лютого. Як і в громадському транспорті, таким документом можуть бути паспорт із печаткою про в’їзд, довідка від прикордонної служби або ж песель із позначкою УКР.

Щоправда, безкоштовно їздити залізницею можуть не всі українські біженці, а лише певні категорії:
жінки;
діти та підлітки віком до 18 років;
чоловіки, старші за 60 років;
чоловіки з інвалідністю у віці 18-60 років.

Квиток на потяг за 0 злотих: де його взяти?

Безкоштовний квиток на потяг можна отримати в касах залізничного вокзалу або в кондуктора. Для цього достатньо показати документ, що підтверджує перетин кордону після 24 лютого. Пасажирів, які отримували квитки у касі, кондуктор поїзда попросить пред’явити документ, що підтверджує особу.
Безкоштовний проїзд потягами доступний до 31 травня. У червні його можуть продовжити.

Більше корисних текстів читайте на сайті ukrayina.pl.