Литва закликала світ визнати дії рф геноцидом українців

Литва закликає усі держави світу визнати росію терористичною державою, а дії росіян в Україні – геноцидом.

Про це в ефірі телеканалу Еспресо заявив голова комітету з міжнародних справ Сейму Литви Жигімантас Павіліоніс.


Жигімантас Павіліоніс
голова комітету з міжнародних справ Сейму Литви

«У зверненні до всіх парламентів світу ми казатимемо не лише про те, що росія – держава-терорист, а й закликаємо усі держави назвати дії рф в Україні геноцидом українців. Ми закликаємо світ визнати дії росії воєнними злочинами та злочинами проти людства. Ми були першими, хто подав на росію в Гаазький суд і зараз наш міністр юстиції каже, що вже 40 держав доєдналися. Ми закликаємо інші країни створити спеціальний трибунал, аби видати спеціальний ордер для затримання всіх злочинців. Навіть якщо рф не братиме участі в цьому суді, держава-терорист буде нами засуджена»

Литовський посадовець наголосив, що росіяни цілеспрямовано били по об’єктах цивільної інфраструктури, щоб досягти великого числа жертв, тож злочинність російської федерації не викликає у влади Литви жодного сумніву.

«Зараз без будь-яких дискусій, одноголосно усі партії Литви проголосували за те, щоб ми називали Росію терористичною державою, яка чинить терористичні акти. А в нас є різні політичні діячі, навіть найбільш радикальні й ті, які не так голосно говорять про росію, підтримали таке рішення. Я сам був у Бучі та інших місцях України й бачив, ці старі радянські будівлі, які були знищені авіаційними бомбами. Зрозуміло, що цілилися саме в ці обʼєкти, які можна ось так знищити – у лікарні та інші місця, щоб досягти якомога більшого числа загиблих»

— Жигімантас Павіліоніс,
голова комітету з міжнародних справ Сейму Литви

Нагадаємо, 10 травня Сейм Литви одностайно проголосував за визнання росії терористичною державою.

На початку квітня Верховна Рада ухвалила закон, в якому літери «Z» і «V» визнані символікою військового вторгнення, а росія названа державою-терористом.

15 квітня президент Володимир Зеленський звернувся до президента США Джо Байдена із закликом визнати рф державою-спонсором тероризму.

3 травня Верховна Рада ухвалила звернення до Палати представників і Сенату Конгресу США про визнання росії державою-спонсором тероризму.