Одна з країн ЄС закликала Швецію і Фінляндію вступати до НАТО: схвалено резолюцію

Литва закликала Фінляндію та Швецію подати заявку на членство в НАТО. Сейм Литви ухвалив резолюцію, яка обіцяє якнайшвидшу ратифікацію.

За документ проголосували 88 депутатів, тих, які утрималися не було, повідомляє Delfi.

Ініціаторами резолюції виступили голова Комітету Сейму з національної безпеки та оборони Лаурінас Кащюнас та голова Комітету із закордонних справ Лайма-Люція Андрікене.

У зв’язку зі зміною ситуації з безпекою в регіоні через війну Росії проти України приєднання Фінляндії та Швеції до Альянсу значно підвищило б безпеку та обороноздатність регіону, відзначається в документі.

Також цією резолюцією Сейм висловлює надію, що якщо Фінляндія та Швеція вирішать вступити до НАТО, то процес ратифікації в національних парламентах пройде гладко і швидко, а з боку Литви буде прийнято швидке рішення.

Фінляндія та Швеція є партнерами НАТО, хоча формально не є членами Північноатлантичного альянсу. Політики розпочали дискусію про вступ до НАТО після вторгнення Росії в Україну та на тлі зростання побоювань щодо безпеки.

Президент Фінляндії Саулі Ніїністьо має намір оголосити про свою особисту позицію щодо членства в НАТО 12 травня, а правлячі шведські соціал-демократи обіцяють рішення партії 15 травня.

На думку багатьох експертів, обидві країни незабаром ухвалять остаточне рішення щодо своєї заявки на членство перед червневим самітом НАТО.

Соціал-демократична партія Швеції, що керує урядом, 15 травня вирішить, чи скасувати опозицію членству в НАТО, яке тривало останні десятиліття.

В уряді Фінляндії прокоментували можливість вступу країни до НАТО найближчим часом. Там вважають «дуже ймовірним», що держава незабаром подасть заявку на членство у Північноатлантичному альянсі.

Оборонний комітет фінського парламенту рекомендував вступ країни до НАТО, оскільки це є найкращим рішенням для її безпеки.