Пояснили, чому не можна назвати конкретну дату вступу України до ЄС

Вступ України до Європейського Союзу передбачає певну процедуру, тож назвати конкретну кінцеву дату наразі неможливо.

Україна зараз проходить усі етапи цієї процедури вступу, заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі національного телемарафону. Київ уже передав дві частини анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в ЄС.

“Є процедура вступу будь-якої країни до Європейського Союзу, ми ж не перші, хто вступає у ЄС. Ми йдемо етапами. Уряд зробив свою роботу гідно. Президент України передав другу вагому частину. Зараз м’яч на боці Європейської комісії – їм потрібен час”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмова в наданні статусу кандидата в ЄС означатиме обман України – Кулеба

Жовква додав, що українська сторона ставить терміни до кінця травня, і просить Єврокомісію “працювати швидко”.

“Далі – статус кандидата під час засідання Євроради, який ми очікуємо в червні. А потім уже будемо говорити, тому що далі почнуться переговори. Сказати зараз, у який день, місяць або рік це станеться – не зможе ніхто, тому що ми ще навіть не почали переговори”, – зазначив він.

Наразі жодна держава не виступає проти євроінтеграції України.

9 травня Макрон запропонував Україні альтернативу приєднання до ЄС. Україна та інші країни-сусідки Євросоюзу повинні мати альтернативний варіант інтеграції в європейську спільноту. Ним, окрім приєднання до ЄС, може стати “європейська політична спільнота”.

Водночас Угорщина заявила, що не блокуватиме членство України в Європейському Союзі, коли до цього дійде.