Сенатори США пропонують визнати Росію державою-спонсором тероризму

У Сенаті США зареєстрували резолюцію про визнання дій уряду Росії за головування Володимира Путіна актами тероризму.

Співавтори документу – сенатори від обох партій, демократ Ричард Блументаль та республіканець Ліндсі Грем, повідомив “Голос Америки”.

У документі закликають держсекретаря США визнати Росію державою, яка спонсорує тероризм.

“Є лише чотири країни, які мають таке визнання: Куба, Сирія, Іран та Північна Корея. Ми намагаємося включити до цього списку Росію, щоб вона була п’ятою. Це компанія, з якою її треба асоціювати. Це тоталітарні режими, І вони не несуть добра”, – заявив під час презентації резолюції її співавтор, сенатор від Республіканської партії Грем.

За його словами, Росія спонсорувала тероризм роками, ще до повномасштабного вторгнення в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сейм Литви визнав Росію терористичною державою

“Впродовж 20 років Путін уникав відповідальності за вбивства. То ж зараз прийшов час визнати його тим, що відповідає його діям. Він – терорист. І Росія – в руках держави-терориста, якою управляє Путін”, – заявив сенатор.

Резолюцію планують додати до пакету законодавства щодо додаткової підтримки України.

“Якщо Конгрес США додасть до законодавства про додаткову підтримку України визнання Росії державою-спонсором тероризму, це було б найсильнішим сигналом, що Путіна як лідера Росії вже не вважають легітимним”, – додав Грем.

За його словами, це стане також сигналом подальшої міжнародної ізоляції Росії.

3 травня Верховна Рада України звернулася до Палати представників і Сенату Конгресу США щодо визнання Російської Федерації державою – спонсором тероризму. За постанову проголосували 344 депутати.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявляв, що країна розглядає таку можливість.

Також у квітня президент України Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена визнати Російську Федерацію державою-спонсором тероризму.