Дорожня карта енергетичних санкцій, смерть Кравчука та переговори – головне зі звернення Зеленського

Сьогодні, 10 травня, спеціальна група міжнародних експертів під головуванням Майкла Макфола і Андрія Єрмака запропонувала Дорожню карту енергетичних санкцій.

Це детальний документ, який описує, що треба зробити, щоб Росії стало дійсно складно фінансувати війну, але при цьому щоб глобальна економіка не зазнала втрат через обмеження для російських енергоресурсів, розповів у новому зверненні президент Володимир Зеленський.

Також Зеленський прокоментував і смерть першого президента України Леоніда Кравчука.

“Він був не просто політиком. І навіть не просто історичною постаттю. Він був тією людиною, яка вміла знайти мудрі слова і сказати їх так, щоб почули всі українці. Леонід Макарович знав, чого коштує свобода. І всім серцем хотів для України миру. Я впевнений, ми це реалізуємо. Досягнемо нашої перемоги й нашого миру”, сказав він.

Очільник держави провів сьогодні у Києві переговори з міністрами закордонних справ Німеччини і Нідерландів.

“Говорили про посилення України та долучення до післявоєнної відбудови. Вдячний їм і за поновлення роботи посольств в нашій столиці”, розповів Зеленський.

Щодо роботи посольств, то, за словами президента, у Києві працюють вже 36 іноземних представництв.

Також сьогодні Зеленський звернувся до парламенту Словаччини: подякував за потужну оборонну, санкційну та іншу підтримку.

“Пояснив наш погляд на те, чому енергетична співпраця з Росією не може розглядатися у відриві від агресивної політики цієї держави”, додав він.

Зокрема, президент звернувся й до мальтійського парламенту.

“Зверненням до мальтійського парламенту нагадав про героїчну битви за Мальту у Другій світовій війні, яка дуже схожа, насправді, на нашу сьогоднішню боротьбу. Тоді, 80-т років тому, від битви за Мальту залежала доля усього протистояння в Середземному морі. Союзники виграли. Для перемоги ми потребуємо принциповості у підтримці, у санкціях”, сказав Зеленський.

Він закликав усіх людей, особливо тих, хто в тилу, не поширювати надмірних емоцій.

“Збройні Сили України роблять усе для звільнення нашої землі і наших людей. Херсона, Мелітополя, Бердянська, Маріуполя і всіх інших”, підсумував Зеленський.

Доповнюється…