“Не створюйте ажіотаж, не затарюйте каністри” – експерт розказав, коли буде більше пального

Криза з пальним в Україні виникла через пошкодження нафтобаз та логістичні затримки поставок палива з Європи. Ситуація може покращитися за два-три тижні. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт паливного ринку, директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн.

“Сподіваюся до кінця місяця ситуація вже буде краща. Не думаю, що буде вільний продаж. Але хоча б зростуть ліміти до 20-30 літрів, замість 5-10, які є сьогодні. Основна проблема зараз логістична. Пальне в Європі закупили, але його не можуть привезти. Не вистачає вагонів та локомотивів. Зараз почалися переговори за участю уряду. Вчора була у Польщі велика зустріч з керівництвом польских нафтопереробних заводів, перевалювальних комплексів. Два-три тижні знадобляться, щоб ринок трохи почав оживати. Все зараз залежить від європейських компаній, які займаються постачання палива”, говорить Куюн.

На ситуацію з пальним вплинуло руйнування нафтобаз в Україні російськими ракетами, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Окупанти крали, що могли. Іноді трощили будинки заради розваги” – Денис Казанський

“Також дається у знаки руйнування Кременчуцького заводу. Тому досить швидко були використані запаси. Тому маємо таку ситуацію. Вона складна по всій Україні”, каже Куюн.

Найбільш помітна криза для приватних автовласників, наголошує експерт.

“Корпоративні клієнти, комерційні компанії мають контракти із мережами заправних станцій. Під них є резерви. Резерви також під критичну інфраструктуру. А приватні власники на залишковому принципі. Зараз їм можна порадити споживати пальне відповідально. Тобто не створювати ажіотаж, не затарювати каністри. Люди відстоюють одну чергу, а потім стають в іншу, тому що хочуть зробити якийсь запас. Але треба розуміти, що так стає менше пального для критичних споживачів тих же волонтерів. Треба поставитися до ситуації із розумінням”, додає Куюн.

В Україні в останній тиждень квітня виник дефіцит пального на АЗС. З метою вирішити питання дефіциту пального 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин та дизпаливо на 40-43%.

Від початку війни споживання нафтопродуктів впало на 30-50%, а близько двох третин із 7500 українських АЗС закрились.

На польсько-українському енергетичному форумі 10 травня обговорили низку важливих питань, які допоможуть вирішити кризу на паливному ринку. Україна зможе суттєво збільшити поставки пального через польські транзитні шляхи, заявили в уряді.