У Києві відкривається виставка світлин, присвячених українській боротьбі

12 травня в Артпросторі Київської бібліотеки імені Миколи Гоголя відкриють виставку-фотосалон “Ой, у лузі червона калина”. Присвячена боротьбі українців проти країни-окупанта Росії. Участь беруть українські й закордоні фотографи. В експозиції – художня та документальна фотографія довоєнного періоду та світлини, зроблені після 24 лютого 2022 року. Організовує захід артоб’єднання Kyivphotos-Hall 2012 за підтримки Національної спілки фотохудожників України.

“Фотомистецький проєкт присвячений українським захисникам і захисницям, територіальній обороні, волонтерам, лікарям і кожному, хто сьогодні бореться за нашу державу проти російських загарбників, внутрішній і зовнішній красі українців, їхній незламній волі до свободи!”, – інформують організатори.

Gazeta.ua поговорила з куратором виставки та автором частини робіт – фотохудожником Валерієм Лещинським.

Ця виставка – продовження проєкту фотохудожників “Жінка назавжди”, але у зв’язку з війною змінили концепцію.

“З 1 січня як куратор і організатор я збирав жіночі портрети для традиційного фотосалону. Мали проводити його в березні, але почалася війна. Тож виставку трансформували. В експозиції будуть позитивні довоєнні світлини – портрети, фото міст, пейзажі. Поряд покажемо вже портрети, пейзажі під час драматичних подій, які розпочалися 24 лютого. Буде видно контраст – як змінилися міста й люди під час війни, у нашій боротьбі. Не хочу показувати тільки чорне або тільки світле, бо життя не чорне й біле – є цілих 256 відтінків сірого. Хочемо, щоб глядач побачив відтінки того, що зараз відбувається. Як зараз ми боремося – є багато трагічного, але є і позитив. Щоб глядач упевнився, що перемога буде нашою.

Хоча назву “Жінка назавжди” змінили, але вона досі символічна. Ми всі – чоловіки, жінки – всі українці повинні в собі мати стержень, щоб назавжди бути. Не можемо йти в це рашистське середовище. Там пропадемо – не буде України. Основний меседж нашої виставки – іншого шляху немає, лише до перемоги”, – розповів Валерій Лещинський.

В експозиції будуть артфото й документальні світлини. У пресреліз фотосалону вказано фактичне місце перебування авторів, а це майже вся Європа.

“Виставка здебільшого – це емоції фотохудожників. Але будуть і документальні кадри. Представлені роботи директора київської школи фотографії Костянтина Сови. 15 років тому він організував першу фотографічну школу в Києві. Зараз – у київській теробороні, його взяли як фотожурналіста. Він знімав у Києві на блокпостах, у Бучі, Ірпені, Гостомелі. На одній із його світлин – молода жінка на подвір’ї, де вона жила. Будинок росіяни зруйнували вщент. Найбільше вражають на фото очі”, – розповів Валерій Лещинський.

Серед документальних світлин буде робота відомого українського фотожурналіста Миколи Тимченка. На світлині – майстриня спорту з баскетболу й бодибілдингу, чемпіонка України 23-річна Катерина. 13 березня 2022-го вона склала присягу, служить у 112-й окремій бригаді територіальної оборони міста Києва.

Однією з найемоційніших є робота львівського фотографа Олега Огородника “Прощання з побратимом”.

Валерій Лещинський представив три свої роботи. Одна з них – “Україна у вогні”.

“Знято до війни, в передчутті, бо художники мають таку здібність”, – розповів фотохудожник.

Для афіші взяли світлину фотомисткині Юлії Капустинської.

“Зараз у мистецтві фотографії тенденція ренесансу попарту – переважають яскраві кольори, композиції подібні до коміксів. Кожен по-своєму осмислює драматичні події. Фотографія Юлії Капустинської, яку взяли на афішу, своєю візуальною мовою доволі сучасна. Там складний оптимізм – синьо-жовті кришечки від “пепсі”, які тримає хлопчик. Він оптимістично дає нам сигнал, що бачить українські символи скрізь. Пепсі-кола це західна компанія. Тож посил в точку: Захід нам допомагає – через це ми дивимось оптимістично. Червоний колір натякає на назву виставки й на колір крові, на колір боротьби. Ми зараз через все це проходимо, а хлопчик дивиться далі – що буде перемога, буде позитивний процес”, – розповів Валерій Лещинський.

Фотосалон відбудеться за адресою: Київ, вул. Велика Васильківська, 136.

Відкриття і tv-презентація – 12 травня о 16:00.

Спеціальні гості на відкритті – київський гурт “ТамДеМи” з програмою “Зміни Цей Світ”.

Фотовиставка експонуватиметься до 1 липня 2022 року.

Вхід вільний.

У львівській кав’ярні-музеї кіно-фототехніки “Фіксаж” відкрили виставку артсвітлин “Любов VS війна”. Містить фотографії, зроблені у Львові на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Проєкт зреалізували два фотохудожники – киянин Валерій Лещинський та Олександр Звір зі Львова. Всі світлини чорно-білі. Показують емоції людей, які стикнулись із повномасштабною війною.