У США випустили монети, присвячені героїзму українців

У США випустили дві інвестиційні монети, присвячені героїзму українців, які протистоять вторгненню Росії.

Вони випущені приватними монетними дворами. Ціни до Європи варіюються від 90 до 140 (від 2,8 тис. до 6,5 тис. грн), повідомив Національний банк України в Facebook.

Обидві монети виготовлені зі срібла, на реверсах зображена жінка, що втілює образ свободи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Естонія випустить монету “Слава Україні”: яка вона

Цей дизайн створений за мотивами ескізу художника Адольфа Олександра Вайнмана “Свобода, що крокує”. Спочатку його використовували для розмінної монети США номіналом 50 центів, яку карбували між 1916-м і1947 роком.

На реверсі однієї монети навколо жінки у квітковому вінку майорить синьо-жовтий прапор. А на реверсі другої її сукня забарвлена кольорами українського прапора, жінка крокує соняшниковим полем. З тих же квітів сплетений її вінок, а в руках – букет із соняшників.

“Соняшник здавна вважається українським символом любові до Батьківщини. Його квіти стали також символом скорботи за загиблими на Донбасі українськими героями та символічним втіленням Дня пам’яті захисників України, який щороку відзначають 29 серпня”, – зазначили в НБУ.

На аверсі обох монет зображений культовий американський орел у польоті. Дизайн аверсу інвестиційних монет цього типу оновили 2021 року й створила його художниця Емілі Дамстра. На лицьовому боці другої монети зображення орла кольорове, виконане у фарбах української символіки.

Білий дім присвятив дві пам’ятні монети із серії “Історичні моменти” Україні та її президенту Володимиру Зеленському. Весь прибуток від продажу монети спрямують на гуманітарну допомогу українському народу.