Перша в історії жінка-президент Угорщини вступила на посаду

Новообраний президент Угорської Республіки Каталін Новак вступила на посаду. На посаді вона змінила Яноша Адера і стала першою в історії країни жінкою-президентом.

Про це повідомляється у Facebook політика.


Каталін Новак
Президент Угорщини

«Сьогодні вранці я прийняла ключі від палацу Шандора (в ньому розташована Адміністрація президента – ред.) у Яноша Адера. Кожен угорець може розраховувати на мене, і я розраховую на кожного угорця»

Угорський парламент обрав Новак президентом 10 березня, вона є членом правлячої партії «Фідес» (Fidesz).

Зазначимо, що в Угорщині президент виконує переважно церемоніальні функції, а фактична влада країні зосереджена в руках прем’єра Віктора Орбана. При цьому президент є верховним головнокомандувачем угорської армії та уособлює єдність нації.

Новак уже вступила на посаду, попри те, що її інавгурація відбудеться 14 травня.

Нагадаємо, 9 травня Янош Адер завершив свою роботу на посаді президента Угорщини після двох термінів. В понеділок екс-президент виступив у парламенті з промовою з нагоди завершення своєї каденції.

На початку квітня в Угорщині відбулися парламентські вибори. За результатами підрахунку понад 98% бюлетенів, найбільшу кількість голосів (53,1%) набрала партія Віктора Орбана «Фідес» (Fidesz).

Раніше Угорщина відмовила Україні в поставках зброї через свою територію, оскільки це начебто може бути небезпечним для країни та її населення.

Водночас, угорський прем’єр Віктор Орбан не бажає відмовлятися від російських нафти та газу. За його словами, ця пропозиція Європейської комісії буде «рівносильна атомній бомбі», скинутій на угорську економіку.

В Європейському Союзі вирішили запропонувати надати Угорщині, Словаччині та Чехії можливість зберегти імпорт російської нафти до 2024 року.