Україна закликала Німеччину підтримати її членство в ЄС, Берлін дав обіцянку

Україна очікує згоди від Німеччини на надання статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу з главою МЗС Німеччини в Києві у вівторок, повідомляє Європейська правда.

Глава МЗС подякував Німеччині за те, що вона визнає європейську перспективу України і те, що наша країна є частиною європейської сім’ї.

Проте він наголосив, що членство України в ЄС – це питання війни та миру в Європі.


Дмитро Кулеба
міністр закордонних справ України

«Саме чітке розуміння Росією, що Європа більше не проводить політику незрозумілості щодо перспектив України в складі ЄС, призведе до відмови від спроб повернути Україну. Тому що одна з причин, чому ця війна почалася, полягає в тому, що Путін був переконаний, що Україна не потрібна Європі, що Європа не стане поруч з Україною у випадку війни. Він у цьому помилився, за що ми вдячні Європейському Союзу та зокрема Німеччині»

Він закликав Німеччину зробити наступний крок у підтримці євроінтеграції України.

«Але тепер час зробити наступний крок і забрати Україну додому, надавши їй статус кандидата на членство в Європейському Союзі»

— Дмитро Кулеба,
міністр закордонних справ України

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, у свою чергу, заявила, що Німеччина підтримує повноправне членство України в ЄС у майбутньому.


Анналена Бербок
міністр закордонних справ Німеччини

«Для мене нині зрозуміло, що Україна є однозначно частиною Європи, і тому мені дуже зрозуміла заявка України на членство в ЄС – повноправне членство. Ми наполягаємо на повному членстві України в Європейському Союзі. Ми хочемо провести поглиблену реформу в ЄС, це також буде наукою після цієї агресивної війни… Якщо говорити про статус кандидата, то я переконана, що – як сказала президент Єврокомісії – ми знайдемо шлях для участі України в ЄС»

Вона додала, що хоча невідомо, скільки ще буде тривати війна, вже зрозуміло, що Україна буде вільною і буде сама визначати своє майбутнє.

«Це наша спільна мета і за це ми боремося спільно з вами»

— Анналена Бербок,
міністр закордонних справ Німеччини

Нагадаємо, 10 травня в Україну з офіційним візитом прибула глава МЗС Німеччини Анналена Бербок.

Під час візиту вона відвідала Бучу і пообіцяла підтримку Німеччини у розслідуванні воєнних злочинів росіян, що були скоєні на тимчасово окупованих територіях України.

9 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна заповнила другу частину опитувальника для набуття статусу кандидата на членство в ЄС.

Україна в червні очікує відповідь ЄС щодо статусу кандидата на вступ до блоку.