МЗС працює над організацією окремого трибуналу для Росії

Міністерство закордонних справ України працює над організацією окремого трибуналу проти Росії. Це роблять для того, щоб світ визнав її агресором і змусив виплачувати репарації.

Про це сьогодні під час брифінгу заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

За її словами, є кілька категорій злочинів у міжнародному праві – злочини проти людяності, геноциду, агресії та воєнні. Кожен із них розглядають відповідні органи. У березні нашу державу відвідав міжнародний прокурор Карім Хан, який отримав звернення від понад 40 країн світу, які закликали розслідувати воєнні злочини в Україні.

“Наша позиція така, що мандат прокурора має покривати, окрім злочинів проти людяності й воєнних, ще й злочини геноциду. Інший злочин – агресія, який прокурор не розглядає. Тому МЗС ухвалило рішення запускати окремий трибунал. Зараз тривають переговори з провідними експертами”, – сказала Джапарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У російській Держдумі прямим текстом заявили, що хочуть знищити українців

Додала, що є велика перспектива вийти в цей трибунал. І Росію визнають державою, яка скоїла акт агресії, а значить, країна-агресор виплачуватиме репарації за все, що вона зруйнувала й руйнує.

Перша заступниця міністра закордонних справ наголосила, що МЗС із перших днів війни відпрацьовує повний трек роботи – санкційний напрям, витискання Росії з Радбезу ООН та інших установчих організацій, а також гуманітарний напрям. Бо Росія – це країна, яка проводить агресивні дії, які її дискредитують, тому вона не має права презентувати себе в міжнародних організаціях.

“Сьогодні перша організація, звідки ми вичавили Росію, – це була Рада Європи. Для посла РФ це був шок”, – каже Джепарова.

Наступною великою перемогою стало виключення Росії з Женеви – Ради прав людини, Всесвітньої туристичної організації, Дунайської петиції та багатьох спортивних організаціях. Росія позбавлена статусу спостерігача та з нею припинили співпрацю в Європейській організації з ядерних досліджень, Організації економічного співробітництва й розвитку.
“Там, де ми не можемо позбавити Росію членства, ми намагаємось блокувати її участь у заходах цих організацій”, – наголосила вона.

Одночасно з цим, йде робота по делегуванню України до різних організацій, зокрема до керівних інституцій.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що треба створити спеціальний трибунал для притягнення керівництва Російської Федерації до відповідальності за воєнні злочини проти України.