Посол розповів, чи блокуватиме Угорщина вступ України в НАТО

Угорщина не блокуватиме вступ України в НАТО, якщо Київ висловить таке бажання.

Будапешт “ніколи не був проти” вступу України до Альянсу, заявив надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто в інтерв’ю телеканалу “Еспресо”.

“Ми ніколи не блокували прагнення України вступити в НАТО. Ми блокували дві речі – мовне питання і питання освіти. Їх розв’язували на політичному рівні в певних інституціях НАТО міністри закордонних справ і міністри оборони. Це не надто гарний сигнал. Але ми не мали іншого вибору, окрім як сказати Україні, що НАТО – не просто військова організація. Вона займається іншими питаннями, зокрема, правами людини, національних меншин. Повага до таких прав лежить в основі філософії Альянсу”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина не блокуватиме вступ України в Євросоюз – посол

Якщо Україна все ще хоче вступити до лав Альянсу, ми не будемо проти цього, запевнив Ійдярто.

Водночас попри заяви посла Угорщина блокувала проведення зустрічей Україна – НАТО на найвищому рівні з 2017 року після ухвалення освітнього закону.

На початку березня Україна приєдналася до кіберцентру при НАТО попри блокування Угорщини.

Угорщина продовжує блокувати нові санкції проти Російської Федерації, не бажаючи відмовлятися від російської нафти.

Європейська комісія надала членам ЄС проєкт шостого пакету санкцій проти Росії. Німеччина підтримала нафтове ембарго. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт не підтримає новий пакет санкцій. Повне ембарго на російську нафту ЄС запровадять через дев’ять місяців.