У фінському парламенті рекомендували вступ країни до НАТО

Оборонний комітет фінського парламенту рекомендував вступ країни до НАТО, оскільки це є найкращим рішенням для її безпеки.

Як повідомляє Helsingin Sanomat, комітет завершив свій висновок щодо так званої актуальної доповіді, яка тісно пов’язана з процесом вступу Фінляндії в НАТО. «Фінляндія приєднується до НАТО, щоб максимізувати власну безпеку, захистити власну країну. Це не спрямовано проти когось», – сказав голова комітету Петтері Орпо.

Згідно з думкою комітету, Фінляндія не повинна мати будь-яких застережень або передумов для своєї заявки на членство.

«Членство в НАТО значно підвищило б планку агресії Росії», – заявляє комітет. Він стверджує, що двосторонніх чи інших багатосторонніх угод було б недостатньо для цього.

Доповідь обговорювалася протягом останніх тижнів загалом у одинадцяти парламентських комітетах фінського  парламенту. Вона не формує пряму позицію щодо членства Фінляндії в НАТО, але надає можливість обговорення та доступу до інформації для парламентарів.

Як один із ключових комітетів, комітет з питань оборони консультувався з десятками експертів під час підготовки висновку. Він та інші комітети нададуть свої висновки комітету із закордонних справ, який підготує остаточну доповідь.

У четвер, 12 травня, президент Саулі Нііністьо має висловити свою позицію щодо членства Фінляндії в НАТО. Потім парламентські групи затвердять заявку, текст якої вже написаний.