Відкриття парламенту Британії пройшло без Єлизавети ІІ: королеву замінив принц Чарльз

Принц Чарльз уперше замінив королеву Великої Британії Єлизавету ІІ на церемонії відкриття парламенту  10 травня. Британська королева не пропускала цей захід майже шість десятиліть. 

Про це повідомило Reuters.

Агентство пише, що Єлизавета пропустила церемонію через проблеми з пересуванням, у зв’язку з якими вона не з’являється на публіці останніми місяцями. Тож Чарльз прибув до Вестмінстерського палацу, щоб зачитати законодавчий порядок денний уряду замість королеви

Державне відкриття парламенту є важливою подією для країни. Традиційно королева їде на захід в кареті у супроводі кінних солдатів у церемоніальній формі, а імператорська державна корона та інші регалії їдуть в окремій кареті попереду.

Через поважний вік Єлизавети ІІ церемонія зазнала певних змін – королева не надягала важку корону і церемоніальні вбрання, а формат заходу був звуженим через коронавірус. 

Королева не виголошувала промову лише двічі за час свого 70-річного правління – у 1959 та 1963 роках, коли вона була вагітна синами Ендрю та Едуардом. Тоді їй довелося видати «патентні листи», щоб дозволити Чарльзу та Вільяму виконувати її роль на конституційному заході.

Як повідомлялось,поліція Великої Британії розслідує благодійну організацію принца Чарльза. Там нібито видавали почесні звання за гроші. Тим часом Син Єлизавети II принц Ендрю домовився про позасудове врегулювання справи про сексуальні домагання, заплативши американці Вірджинії Джуффре компенсацію.

Нагадаємо, Єлизавета ІІ зробила щедру приватну пожертву до Фонду допомоги українським біженцям.