Фінансова підтримка для України: Єврокомісія випустить боргові папери

Єврокомісія планує задіяти інструмент щодо випуску боргових паперів для подолання тимчасових фінансово-економічних викликів, які стоять перед Україною в період війни.

Про це пише  Укрінформ з посиланням на європейське видання POLITICO.

З посиланням на трьох дипломатів, обізнаних у питанні, повідомляється: «Європейська комісія планує випустити нові боргові папери ЄС для покриття короткострокової фінансової потреби України впродовж наступних трьох місяців, яка оцінюється в 15 мільярдів євро».

За інформацією відповідних джерел, офіційно план буде оприлюднений 18 травня.

Водночас зазначається, що наприкінці квітня уряд України та МВФ узгодили, що українська економіка в період війни потребуватиме близько 5 мільярдів євро щомісяця впродовж наступних трьох місяців. Ця сума необхідна для погашення бюджетного дефіциту, оборонних витрат і збереження функціонування економіки, у тому числі здійснення соцвиплат.

Як повідомлялося, США погодились компенсувати витрати в розмірі 5 мільярдів євро. Такий обсяг становить третину необхідного мінімуму. Тобто, необхідно ще 10 мільярдів євро. У Єврокомісії не розкрили подробиці щодо обсягів залучень  в розрізі кожної країни.

Кілька країн, зокрема Німеччина, Австрія й Греція, попросили Єврокомісію надати альтернативні варіанти фінансування перш ніж план буде офіційно представлений 18 травня 2022 року. Не виключається також, що до ініціативи можуть долучитися й інші країни, які не є членами Європейського Союзу, в тому числі Японія, Норвегія, Великобританія.