Главу іспанської розвідки звільнили через скандал зі шпигунською програмою

Директора Національного розвідувального центру Іспанії (CNI) Пас Естебан звільнили після того як стало відомо про те, що телефони урядовців зламали за допомогою шпигунської програми Pegasus.

Як повідомляє El Pais, уряд призначив Естебан директором CNI 31 січня 2020 року. На той час вона вже була фактично головою цього ключового органу з питань національної безпеки, але лише на тимчасовій основі. Вона перша жінка, яка очолює іспанські спецслужби за всю її історію.

Відхід Естебан відкриває двері, згідно з наміром уряду, до кінця кризи справи Pegasus, однієї з найсерйозніших для іспанського уряду.

Минулого місяця канадська група захисту цифрових прав Citizen Lab заявила, що понад 60 людей, пов’язаних з каталонським сепаратистським рухом, були мішенню шпигунського програмного забезпечення Pegasus, створеного ізраїльською групою NSO.

Це спонукало ліву партію Каталонії, яка виступає за незалежність, ERC, ключового союзника уряду меншості, заявити, що не підтримає його, доки Мадрид не вживе заходів для відновлення довіри.

Нагадаємо, минулого тижня виявилося, що телефони прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса та міністра оборони Маргарити Роблес зламали за допомогою шпигунського програмного забезпечення Pegasus. Телефон Санчеса був заражений двічі, з обох телефонів були вилучені великі обсяги даних.

Восени 2021 року угорський уряд визнав використання шпигунської програми Pegasus. Її використовували проти журналістів, бізнесменів й опозиційного політика.

Тим часом компанія Apple подала до суду на компанію NSO Group – творця шпигунської програми Pegasus, за допомогою якої заражали iPhone і слідкували за користувачами.