В РФ хочуть заборонити згадувати «антиросійських» артистів: про кого мова

Влада Росії розглядає введення заборони на згадку в ЗМІ імена артистів. Мова йде про діячів, які залишили країну після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого.

Про це повідомив сенатор Сергій Цеков (окупований Крим) в коментарі російським ЗМІ.

Сергій Цеков думає над можливістю розробки законопроєкту, що забороняє згадувати таких артистів в засобах масової інформації та на інтернет-ресурсах.

«Це антиросійські люди, їхні імена треба назавжди забути», – відзначив він.

Будь-які згадки, навіть негативні, на руку зіркам, оскільки вони сприяють їхній популярності, додав Цеков.

«Як то кажуть, для артиста, крім некролога, будь-яка інформація про нього, навіть погана, хороша, це реклама для них. Так навіщо нам про них весь час писати, що вони погані, навіщо ми робимо їм рекламу?»,- сказав він.

Сенатор додав, що в документі повинна бути вказана і міра покарання за порушення такої заборони.

Цеков вважає, що в разі прийняття цього законопроекту в Росії «через рік вже ніхто не згадає» артистів, які залишили Росію.

Депутат Держдуми від путінської «Єдиної Росії» Сергій Бурлаков підтримав пропозицію сенатора Цекова про заборону згадувати в ЗМІ артистів, що залишили Росію.

За його словами, потрібно припинити «мусолити в ЗМІ негідні російського громадянина плювки в бік рідної країни».

При цьому сенатор Клішас заявив, що таких законів в Росії не буде.

Раніше стало відомо про від’їзд з Росії низки російських знаменитостей. Країну залишили журналістка Ксенія Собчак, телеведучі Іван Ургант і Ольга Бузова, актор Леонід Ярмольник та інші знаменитості.

Всі вони пізніше спростували припущення про еміграцію, а актриса Чулпан Хаматова повідомила, що поїхала з Росії і найближчим часом не планує повертатися.

Раніше Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР звернувся з заявою до Зеленського з проханням про позбавлення державних нагород – почесних звань «Народний артист України» та «Заслужений артист України» щодо «артистів»: Баскова, Бортко, Герелло, Киркорова, Куєк (Лорак), Лободи, Крутого, Повалій.

Естонія на 5 років заборонила в’їзд російському співаку Філіпу Кіркорову та співачці Поліні Гагаріній.

Латвія оголосила персонами нон грата ще четверо громадян Росії. Серед них опинився відомий співак Філіп Кіркоров.