Вселенський патріархат визнав православну церкву Македонії

Вселенський патріархат визнав Охридську архієпископію в Північній Македонії. Рішення було ухвалено Священним Синодом 9 травня.

Про це повідомив єпископ Української православної церкви Київського патріархату, секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря.

«Це ще не рішення про автокефалію, але серйозний крок до нього. Нині Церква у Північній Македонії з точки зору Вселенського Патріархату перебуває приблизно в тому ж статусі, що і Православна Церква Америки – не визнається її статус автокефалії, але визнається законність її ієрархії, з якою встановлене євхаристійне спілкування», – йдеться в повідомленні.

Рішення Вселенського Патріархату щодо євхаристійного єднання стосуються не власне статусу Церкви, а відкидає рішення СПЦ (Сербської православної церкви) щодо необґрунтованих відлучень кліру та мирян, відзначив він.

Згідно з поширеним комюніке, Фанар прийняв цю церкву і її голову, архієпископа Стефана, до євхаристійного спілкування, «зцілюючи рану розколу, обливаючи оливою та вином рану наших православних братів там».

Водночас Синод доручив Сербській церкві вирішити адміністративні питання із цервою в Північній Македонії «в рамках канонічного порядку та церковної традиції».

Вселенський патріархат виключає термін «Македонська» та будь-які похідні від нього.

Раніше священник Леонід Бачинський із міста Біла Церква на Київщині попроcив прийняти його з паствою до Православної Церкви України.

Секретар РНБО впевнений у необхідності дерусифікації усіх сфер життя, зокрема і церкви. Тільки у цьому випадку мають вирішувати самі миряни, але він впевнений у них на 99%.