Економіка України скоротиться на третину через війну – ЄБРР

Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив прогноз щодо падіння української економіки у 2022 році через російське повномасштабне вторгнення. Якщо наприкінці березня ЄБРР прогнозував скорочення економіки України на 20%, то зараз очікує зменшення на 30%. 

Про це пише CNBC.

Оскільки 3,4% зростання ВВП, зареєстроване у 2021 році, є лише віддаленим спогадом, війна завдає економіці України колосального стресу з тяжким руйнуванням інфраструктури та виробничих потужностей

— Європейський банк реконструкції та розвитку

За даними аналітиків, наразі 30-50% підприємств в Україні повністю припинили свою діяльність – близько половини всіх працівників втратили роботу та дохід. Прогнозується, що ВВП України відновиться до 25% наступного року, але за умови, що на той час триватимуть суттєві роботи з відновлення країни.

Водночас у ЄБРР кажуть, що війна сильно вдарить як по економіці України, так і по економіці росії – в обох країнах очікується різкий спад виробництва. Економіка РФ на тлі міжнародних санкцій цього року скоротиться на 10%.

Нагадаємо, S&P Global Market Intelligence прогнозує, що ВВП України вийде на довоєнний рівень за 5 років, тоді як ВВП російського агресора відновлюватиметься удвічі довше. Банк росії очікує, що за підсумками 2022 року інфляція становитиме 18-23%. ВВП росії, згідно з прогнозами центробанку, у 2022 році скоротиться на 8-10%.

Російська економіка зазнає найгіршого спаду з 1994 року, через застосовані санкції зниження ВВП 2022 році становитиме 12%, кажуть експерти.