В Єврокомісії повідомили результати переговорів з Угорщиною щодо заборони нафти з Росії

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що змогла досягти прогресу в переговорах із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Сторони обговорювали можливу заборону російської нафти на території Європейського союзу.

Про це Урсула фон дер Ляєн написала в Twitter.

«Вечірня дискусія з прем’єр-міністром Віктором Орбаном була корисною для прояснення питань, пов’язаних із санкціями та енергетичною безпекою, – написала фон дер Ляєн у твітері. – Ми досягли прогресу, але потрібна подальша робота», – повідомила вона.

Урсула Фон дер Ляєн додала, що скликає телеконференцію з лідерами інших країн регіону для посилення регіонального співробітництва в галузі нафтової інфраструктури.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто також заявив, що обидві сторони «досягли прогресу» на переговорах у Будапешті 9 травня, але їм ще є що обговорити.

«Ми не можемо змусити угорський народ платити ціну через цю війну», – написав він у Facebook.

Угорська сторона «детально» поінформувала фон дер Ляєн про проблеми, які спричинить пакет санкцій, заявивши, що це зруйнує енергетичну безпеку Угорщини, пояснив він.

«Ми просили розглянути ці питання. Поки Європейська комісія не запропонує рішення цих проблем, Угорщина, звичайно, не може підтримати цей пакет санкцій», – сказав Сіярто.

Перед переговорами під час робочої вечері в штаб-квартирі Орбана у Будапешті міжнародний речник Орбана Золтан Ковач заявив у Twitter, що ця пропозиція «як атомна бомба для економіки Угорщини і знищить її стабільне енергопостачання».

Шостий раунд санкцій ЄС, який передбачає, зокрема, заборону на російську нафту, був розроблений експертами Європейської комісії, але Угорщина та інші країни-члени, включаючи Словаччину і Чехію, мають застереження.

Європейські дипломати ведуть переговори щодо санкцій, покликаних покарати Росію за її масштабне вторгнення в Україну, і прагнуть отримати підтримку всіх 27 країн-членів ЄС. Пакет пропонує більшості членів ЄС припинити імпорт нафти з Росії до кінця року.

Водночас Європейський союз має намір послабити шостий пакет санкцій, зокрема – виключити із нього заборону для європейських суден на транспортування російської нафти і палива третім країнам.

Однією з країн, що виступили проти такого заходу, була Греція. Вона входить до найбільших судновласників у світі, санкції на транспортування російського палива є важливим статтею доходів країни.

Раніше повідомлялося, що Японія поступово відмовлятиметься від імпорту російської нафти, зберігаючи при цьому свої інтереси в нафтогазових проектах на Далекому Сході РФ.

Європейський союз вирішив виключити з нафтових санкцій проти росії заборону на морські танкерні поставки на танкерах.

У Києві очікують, що менш як за 24 години ЄС ухвалить рішення про ембарго на російську нафту.