У Фінляндії оцінили ймовірність вступу до НАТО найближчим часом

В уряді Фінляндії прокоментували можливість вступу країни до НАТО найближчим часом. Там вважають «дуже ймовірним», що держава незабаром подасть заявку на членство у Північноатлантичному альянсі.

Про це розповіла міністр з європейських справ Тітті Туппурайнен в ефірі CNN.

Вступ Фінляндії до НАТО був би «дуже природною відповіддю» на військове вторгнення РФ в Україну, відзначила вона.

«Ми, звичайно, воліли б мати сусідство, яке було б засноване на дружбі та співпраці. Але саме Росія відступила від порядку безпеки, і саме Росія розпочала війну у Європі. Це Росія вторглася в Україну. Тепер люди бачать цю нову реальність, і настав час вступити до НАТО», — пояснила Туппурайнен.

Міністр також висловила сподівання, що якщо Фінляндія справді подасть заявку, то «процес ратифікації буде якомога коротшим».

Раніше президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що, якщо буде така можливість, він заблокує прийом Швеції та Фінляндії на саміті НАТО в Мадриді. Згідно з конституцією Хорватії, президент є верховним головнокомандувачем хорватської армії та має право голосу у зовнішній політиці.

Начальники генеральних штабів України, Фінляндії та Швеції візьмуть участь у засіданні вищого військового органу НАТО – Військового комітету 19 травня.

Соціал-демократична партія Швеції, що керує урядом, 15 травня вирішить, чи скасувати опозицію членству в НАТО, яке тривало останні десятиліття.