Віднині діють певні валютні обмеження: що заборонив Нацбанк

Нацбанк уточнює валютні обмеження, які покликані мінімізувати можливості для непродуктивного відтоку капіталу з України, дати змогу громадянам задовольняти власні потреби, а економіці – відновлюватися.

Про це пише пресслужба регулятора.

Найважливіші оновлення, які набули чинності з 10 травня для фізичних осіб полягають у тому, що українцям дозволено переказувати кошти за кордон з метою виплати аліментів. Однак тимчасово заборонені розрахунки за кордоном з метою купівлі цінних паперів, акцій, облігацій та сплати брокерських послуг за цими операціями, що здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками.

Відповідні зміни покликані обмежити непродуктивний відтік капіталу та захистити міжнародні резерви України, пояснюють у Нацбанку.

Важливо зазначити, ці обмеження жодним чином не стосуються використання карток українських банків за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості будь-яких інших товарів, робіт та послуг. Операції з картами як і раніше можуть здійснюватися без обмежень.

Іноземним інвесторам дозволено переказувати за кордон кошти, що будуть отримані у зв’язку з проведеною після 1 квітня 2023 року виплатою погашення або сплатою доходу за облігаціями внутрішньої державної позики України (ОВДП), згідно з умовами їх розміщення.

В Нацбанку зазначають, така міра сприятиме підвищенню зацікавленості нерезидентів у купівлі ОВДП, у тому числі коштом, отриманих від планових погашень та виплат доходу.