Рада ООН з прав людини проведе спецсесію щодо України: названо дату

Рада ООН з прав людини проведе 34 спеціальне засідання. Воно відбудеться у четвер, 12 травня, і буде присвячене погіршенню ситуації з правами людини в Україні в результаті російської агресії.

Про це повідомило управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) на сайті відомства.

«Вона скликається відповідно до офіційного прохання, поданого сьогодні Україною і підтриманого нині 53 державами», – йдеться в повідомленні.

Для скликання позачергової сесії потрібна підтримка однієї третини із 47 членів Ради – 16 та більше. Наразі прохання підтримали держави-члени Ради (16): Фінляндія, Франція, Гамбія, Німеччина, Японія, Литва, Люксембург, Маршаллові острови, Мексика, Чорногорія, Нідерланди, Польща, Республіка Корея, Україна, Велика Британія та США.

До них приєдналися держави-спостерігачі (37): Албанія, Андорра, Австрія, Бельгія, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Канада, Колумбія, Коста-Ріка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Грузія, Греція, Гватемала, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Мальта, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Перу, Португалія, Молдова, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія та Туреччина.

Конкретні деталі спеціальної сесії та її сценарій обговорюватимуться на публічній зустрічі 11 травня, уточнили в УВКПЛ ООН.

Раніше на 49-ій черговій сесії Ради з прав людини 3 та 4 березня 2022 року Рада провела екстрене обговорення питання про агресію РФ проти України.

Після засідання було ухвалено рішення про створення незалежної міжнародної комісії з розслідування всіх передбачуваних порушень прав людини у контексті такої агресії.

Раніше директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Біслі заявив, що якщо негайно не розблокувати українські південні порти, світ чекає глобальна продовольча криза.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини збирає в Україні свідчення та докази порушень, скоєних під час російського вторгнення з метою розслідування їх на предмет визнання воєнними злочинами.

Посол США при ООН Лінда Томас-Грінфілд прокоментувала поточну ситуацію в Україні. Російські війська продовжують завдавати ракетних ударів по Києву та тероризувати громадян по всій Україні.