Нацисти спалили майже 20 тис. книжок. Багаття горіли цілу ніч: дата

У Берліні на площі Опери 10 травня 1933-го нацисти спалили майже 20 тис. книжок “неарійського духу”. Багаття розвели у всіх великих містах країни.

Після приходу нацистів до влади Адольф Гітлер отримав диктаторські повноваження. Рейхсміністром народної освіти і пропаганди Йозеф Ґеббельс підпорядкував пресу, кіно, театр, радіо, спорт націонал-соціалістичним ідеалам. Звільняє усіх євреїв. У квітні Ґеббельс дав вказівку відділу преси та пропаганди студентського союзу спланувати загальнонаціональну “Акцію проти негерманського духу”. Склали чорні списки “шкідливої та небажаної літератури”. Увійшло понад 300 авторів. Партійці дозволили твори німців Гете й Шиллера, любовні романи та воєнні книжки про братерство та любов до Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згоріла будівля Федеральних зборів

У Берліні школярі та студенти в публічній бібліотеці шукали “неарійські” книжки. Берлінська політична поліція конфіскувала 10 тис. ц марксистської літератури. Студентські організації увечері 10 травня на головних майданчиках країни почали палити книжки. На площі Опери в Берліні зібрався натовп. Телебачення і радіо вели пряму трансляцію з місця події. Багаття горіли до ранку. Сучасні автори, що потрапили до списку, емігрували, померли в таборах або на війні.

Після війни 10 травня в Німеччині відзначають День книжки. На берлінській площі Бебельплац встановили пам’ятник спаленим книгам роботи ізраїльського архітектора і скульптора Міхи Ульмана.

1 квітня 1924 року Адольфа Гітлера засуджено до п’яти років ув’язнення за організацію “Пивного путчу”. У в’язниці в баварському місті Ландсберґ-на-Лехупочав надиктував помічникам Емілеві Морісу та Рудольфові Гессу першу частину книжки “Майн кампф”.