Нацисти спалили біля 20 тис. книг. Багаття горіли цілу ніч: дата

В Берліні на площі Опери 10 травня 1933-го нацисти спалили близько 20 тис книг “неарійського духу”. Багаття з книг розвели у всіх великих містах країни.

Після приходу нацистів до влади Адольф Гітлер отримав диктаторські повноваження. Рейхсміністром народної освіти і пропаганди Йозеф Геббельс підпорядкував пресу, кіно, театр, радіо, спорт націонал-соціалістичним ідеалам. Звільняє усіх євреїв. У квітні Геббельс дав вказівку відділу преси і пропаганди студентського союзу спланувати загальнонаціональну “Акцію проти негерманського духу”. Склали “чорні списки шкідливої та небажаної літератури”. Увійшло більше 300 авторів. Партійці дозволили твори німців Гете і Шиллера, любовні романи та воєнні книги про братерство та любов до Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згоріла будівля Федеральних зборів

У Берліні школярі і студенти в публічній бібліотеці шукали “неарійські” книги. Берлінська політична поліція конфіскувала 10 тис центнерів марксистської літератури. Студентські організації увечері 10 травня на головних майданчиках країни почали палити книги. На площі Опери в Берліні зібрався натовп. Телебачення і радіо вели пряму трансляцію з місця події. Багаття горіли до ранку. Сучасні автори, що потрапили до списку, емігрували або померли у таборах чи на війні.

Після війни 10 травня відзначають в Німеччині як день книги. На берлінській площі Бебельплац встановили пам’ятник спаленим книгам роботи ізраїльського архітектора і скульптора Міхи Ульмана.

1 квітня 1924 року Адольфа Гітлера засуджено до п’яти років ув’язнення за організацію “Пивного путчу”. У в’язниці в баварському місті Ландсберґ-на-Лехупочав надиктував своїм помічникам Емілеві Морісу та Рудольфові Гессу першу частину книги “Майн кампф”.