Російські танки з пральками і Путін вчепився за “дєда, який воював”: українські митці відреагували на дату 9 травня

Українські митці відреагували на святкування в Росії Дня перемоги. У мережу художники виклали роботи, у яких зобразили справжню сутність російської армії та влади. Також митці нагадали, що Росія, яка святкує перемогу над нацизмом – сама його наслідує.

Gazeta.ua створила добірку нових ілюстрацій українських художників до 9 травня.

Великої популярності й тисячі репостів набрало відео, в якому українські креативники показали “справжній парад” в Росії. В ролику російський танк їде, навантажений сантехнікою та пральними машинами.

Путіна в обнімку з кремезним чоловіком із мечом зобразив художник Максим Паленко. В коментарі він пояснив, що на ілюстрації “Дєд який воєвал”.

Нікіта Тітов показав парад на Червоній площі, де замість солдатів йдуть скелети.

Художник Антон Логов зобразив на новій ілюстрації бомбардувальник із символікою агресора.

“Ніколи не повертайтеся!, – підписав митець.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Антон Логов (@antonlogov)

Про радянське свято перемоги висловилась у соцмережах акторка, продюсерка Ірма Вітовська. Додала ілюстрацію, створену Інститутом національної пам’яті.

“9травня – радянський брежнєвський спецпроект по монополізації перемоги над нацизмом для радянських громадян з подальшим міфотворенням та експансією міфу на світову спільноту. Те, що зараз у головах росіян та в головах українців, що досі не дослідили власним бажанням та власним аналізом подій II світової – є одним з потужних форпостів неоімепрії.
Ігнорування в освітньому та інформаційному просторі теми ІІ світової – стало однією з вагомих провин політичних еліт, що нехтували широким просвітництвом через медіа населення, а ще, що огидно, підігрували в традиції міфотворення.
Вивчіть IІ світову врешті! Не глуміться над правдою. У ній є місце подвигам та падінням. У ній все складніше, ніж в міфи. Особливо для України ..
Україна в боротьбі з нацизмом має надпотужну і визначну роль, вона має особливу мозаїку та власну, часом надтрагічну та контроверсійну вихідну позицію для оцінки, – написала мисткиня.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Ірма Вітовська-Ванца (@vitovskavantsa)

Роботою “Смерть антихриста” відреагував у мережі митець Андрій Данькович.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Аndriy Dankovych (@andriy_dankovych)

Художник Віталій Дорош додав зображення ляльки-мотанки, прикрашене маками, що символізують пам’яті про жертви Другої світової війни в світі.

“Українська лялька-мотанка. Від початку війни я використовував жовто-блакитні кольори, які символізують нашу незалежну Україну. Сьогодні спробував чорно-червоні, які підкреслюють наш козацький дух, ці кольори використовували і у вишивці, в піснях (червоний це любов, а чорний це журба). Чому лялька, відповідь проста, все починається з дитинства, раніше наші пра-прабабусі робили такі іграшки дітям, мотали. А ще вважається, що у давнину мотанки виконували функцію сакральних оберегів! Це наша культура і наша традиція. Треба цінити наше, навіщо нам чуже!” – підписав художник.

Президент України Володимир Зеленський у зверненні з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні заявив, що в цей день Україна бореться за нову перемогу і здобуде її. “Зовсім скоро в Україні буде два Дні Перемоги. А в когось не залишиться жодного. Перемогли тоді. Переможемо й зараз! І Хрещатик побачить парад перемоги перемоги України”, сказав Володимир Зеленський 9 травня.