Війна в Україні та COVID: поточні фактори уповільнення світової економіки та рекордної інфляції

До кінця 2022 року, згідно з прогнозами Нацбанку та Мінекономіки, інфляція в Україні становитиме 20%.  Значною мірою, цінові зміни на внутрішньому ринку України залежатимуть від зовнішніх проінфляційних чинників, які комплексно позначатимуться на внутрішньому ринку.

Згідно з останніми даними PMI, складеними S&P Global для JPMorgan, темпи зростання світової економіки у квітні сповільнилися до найнижчого рівня з моменту спаду у другому кварталі 2020 року.

Про це повідомляє S&P Global Market Intelligence. Китай та росія гальмують глобальне зростання, а цінова інфляція досягає рекордно високого рівня, йдеться у повідомленні.

Ми вирішили висвітлити дані опитування, які відображають інформацію, надану більш ніж  30 тис. компаній у 45 країнах.

Глобальний PMI JP Morgan

Глобальне зростання сповільнилося через різке скорочення в росії та материковому Китаї, пов’язане, відповідно, з вторгненням в Україну та карантином через COVID-19. Зростання в інших країнах було обнадійливо стійким, втративши в середньому лише незначну динаміку у квітні, що пов’язане з ослабленням обмежень, пов’язаних із COVID-19. США, Єврозона, Великобританія, Індія та Бразилія, зокрема, продовжували демонструвати сильне зростання.

Рисунок 1 – Глобальний PMI JP Morgan

Джерело: S&P Global, JPMorgan.

Проте війна росії проти України та нові обмеження у Китаї погіршили існуючі тенденції у ланцюжку постачань та інфляції, що призвело до рекордного зростання продажних цін на товари та послуги у всьому світі у квітні. Зростання також було нерівномірним: спад в обробній промисловості, що відновився, призвів до того, що зростання стало залежати від сфери послуг.

Перспективи змішані, з деякою короткостроковою підтримкою, ймовірно, через подальше сильне зростання глобальних невиконаних замовлень у квітні, але ділова впевненість у перспективах була ще більше підірвана подіями місяця, натякаючи на нижчі фундаментальні показники зростання попиту.

Зростання виробництва найповільніше з червня 2020 року

Індекс менеджерів із закупівель JPMorgan Manufacturing (PMI), складений S&P Global, впав з 52,7 у березні до 51,0 у квітні. Падіння індексу сигналізувало про найслабші темпи економічного зростання з початку відновлення після початкових карантинних обмежень на початку 2020 року.

Рисунок 2 – Глобальні результати та зміни у стримуванні COVID-19

Джерело: S&P Global, JPMorgan.

У той час як послаблення заходів щодо стримування поширення COVID-19 у середньому по всьому світу допомогло зберегти зростання сектора послуг у квітні, темпи зростання в секторі послуг впали до другого найслабшого показника за останні 15 місяців. До погіршення картини додалося нове зниження виробництва в обробній промисловості, яке впало у квітні вперше з червня 2020 року.

Падіння виробництва в Китаї та росії контрастує з рекордним зростанням у Бразилії та пожвавленням в Індії

Двома ключовими факторами уповільнення у квітні були російське вторгнення в Україну, що триває, і блокування, що продовжуються, в материковому Китаї, оскільки влада наполегливо намагалася стримати спалахи COVID-19.

Економічна активність у росії падає другий місяць поспіль, оскільки військові санкції стримують ділову активність. Хоча зниження у місячному обчисленні було дещо менш різким, ніж було зазначено у березні, воно, як і раніше, було другим за величиною падінням виробництва в росії, зареєстрованим після світової фінансової кризи, за винятком початкового спалаху COVID-19. У квітні у росії знову різко впала як обробна промисловість, і активність у сфері послуг.

Аналогічним чином, другий місяць у Китаї спостерігався спад виробництва як в обробній промисловості, так і у сфері послуг, хоча у випадку з Китаєм темпи падіння прискорилися до максимуму, поступившись лише падінням виробництва, що спостерігалося у лютому 2020 року.

Уповільнення темпів зростання в Китаї стало результатом того, що у квітні заходи зі стримування поширення COVID-19 були жорсткішими до найсуворіших з колись існували під час пандемії. Навпаки, ослаблення обмежень допомогло збільшити виробництво в Індії та Бразилії, у першій з яких спостерігалося найкраще зростання за п’ять місяців, а у другій було відзначено найсильніший сплеск зростання з кінця 2007 року.

Слабкі вірусні обмеження допомагають прискорити розробку розширень світу

Більше слабкі обмеження на віруси також допомогли прискорити розробку розширень світу. Значне зростання було зареєстровано в США, єврозоні та Великій Британії, оскільки сектор послуг особливо виграв від заходів щодо стримування пандемії. У випадку з єврозоною зростання прискорилося на тлі подальшого послаблення обмежень у квітні, тоді як Великобританія та США, які раніше відкрилися від своїх хвиль Омікрон, повідомили про деяке уповільнення відновлення активності. Тим часом у Японії березневе попереднє повернення до зростання набрало трохи більше імпульсу, щоб зафіксувати найшвидше, хоча й скромне зростання з грудня.

Однак розвинені ринки жодним чином не були застраховані від наслідків війни в Україні та карантину в Китаї, внаслідок чого подовження ланцюжків постачань загальмувало зростання виробництва, особливо в єврозоні, де зростання виробництва майже зупинилося, та в Японії, де зростання виробництва залишалося лише скромним (за даних flash PMI). Навпаки, зміцнення виробничого сектора було очевидним у США та, меншою мірою, у Великій Британії.

Ціни зростають рекордними темпами, оскільки витрати зростають, але Китай підтримує тенденцію

Подальший вплив війни на Україні та епідемії вірусу в Китаї виявився у різкому зростанні інфляційного тиску, зокрема, через вищі ціни на газ та нафту, а також через ширшу інтенсифікацію затримок у ланцюжку поставок та супутнього стрибка цін, який, Поряд з подальшим зростанням тиск заробітної плати на багатьох ринках призвело до підвищення цін на широкий спектр товарів і послуг.

Отже, у квітні середні витрати на виробництво та послуги зросли в усьому світі темпами, небаченими з середини 2008 року, тоді як середні відпускні ціни на товари та послуги зросли темпами, які набагато перевищують усе, що було зафіксовано відтоді, як порівняні дані про ціни на продукцію вперше були доступні у 2009 році.

Рисунок 3 – Глобальні витрати та інфляція продажних цін

Джерело: S&P Global, JPMorgan.

Нові рекордні темпи інфляції відпускних цін були відзначені в США, єврозоні, Великій Британії та Бразилії, а в Японії був зафіксований майже рекордний (хоч і набагато стриманіший) рівень. Тим часом Індія повідомила про сильне зростання з 2013 року. У Китаї, навпаки, падіння попиту через карантин призвело до зниження середніх цін вперше з травня 2020 року.

Рисунок 4 – Глобальна інфляція відпускних цін на товари та послуги

Джерело: S&P Global, JPMorgan.

Особливо слід зазначити протягом місяця, як інфляція відпускних цін у секторі послуг, яка зазвичай відставала від інфляції товарів під час пандемії, особливо у 2021 році, тепер майже зрівнялася з інфляцією товарів. Це свідчить, що нещодавній сплеск попиту послуги випереджає пропозицію, що свідчить майже рекордне збільшення незавершених робіт у секторі услуг.

Найближчі перспективи підтримуються незавершеними роботами та ослабленням обмежень Covid

З огляду на те, що квітневі опитування зафіксували друге за величиною глобальне зростання незавершених робіт компаній з травня 2004 року, це нарощування невиконаних замовлень має надати деяку підтримку ділової активності протягом найближчих місяців, якщо припустити, що можливе деяке пом’якшення існуючих обмежень на діяльність.

Однак ця підтримка зростання аж ніяк не рівномірна. У той час як незавершені роботи особливо сильно зросли в США та єврозоні, у Великій Британії, Китаї та Індії спостерігалося лише скромне зростання, а в Японії та Бразилії обсяг незавершених робіт трохи скоротився.

Аналогічним чином, поточні дані вказують на потенційне послаблення глобальних заходів зі стримування поширення COVID-19 у травні, що має надати додаткову підтримку короткостроковому зростанню, особливо у сфері туризму та готельного бізнесу. Будь-яке послаблення заходів щодо стримування може також допомогти послабити деякі обмеження постачання, особливо якщо обмеження можуть бути ослаблені в материковому Китаї. Проте шлях пандемії явно залишається невизначеним.

Рисунок 5 – Заходи стримування COVID-19

Джерело: S&P Global, JPMorgan.

У той час як кількість невиконаних замовлень, що зростає, може забезпечити короткострокову підтримку зростання, це прискорення може виявитися тимчасовим, оскільки квітневі опитування PMI показали, що глобальні бізнес-очікування щодо зростання в наступні 12 місяців ще більше знизилися, впавши другий місяць поспіль до найнижчого рівня з вересня 2020 року, посиливши погіршення як у виробництві, так і у сфері послуг.

Вторгнення росії в Україну в часи розтягнутих ланцюжків постачання та різкого зростання цін через пандемію підірвало довіру ділових кіл у багатьох країнах світу. Компанії повідомляють про побоювання щодо подальшого загострення інфляційного тиску і супроводжують посилення політики центральними банками, що призвело до похмуріших перспектив економічного зростання, натякаючи на потенціал підвищеного неприйняття ризику.

В підсумку варто зазначити, дані опитування вказують на те, що глобальне економічне зростання сильно постраждав від подвійного впливу війни в Україні та недавніх карантинів у Китаї, хоча вплив за межами цих двох економік поки що відносно слабкий, оскільки зростання сектору послуг, зокрема, підтримується відкриття економіки після обмежень, пов’язаних із COVID-19.

Ланцюжок поставок та обмеження пропозиції робочої сили, викликані пандемією, тим часом посилилися війною та карантином у Китаї, що призвело до ще більшого підвищувального тиску на інфляцію.

Хоча певне послаблення цих обмежень вказує на деяку підтримку економічного зростання в короткостроковій перспективі, оскільки незадоволений попит і невиконані замовлення підвищують активність, компанії повідомляють про погіршення перспектив на наступний рік, що натякає на подальші ризики зниження зростання наступного року.