В Берліні побили знімальну групу українського телеканалу

У Берліні в Трептов-парку, де розташований меморіал радянським воїнам, загиблим у Другій світовій війні, росіяни напали на знімальну групу телеканалу «1+1».

Про це в понеділок, 9 травня, повідомив у Facebook український активіст Олександр Снідалов із посиланням на журналістку Наталію Фібриг.

Він зазначив, що напад було здійснено зокрема на ведучу «ТСН» Наталію Мосейчук.

«Бездіяльність берлінської поліції перейшла усі межі. Щойно в Трептов-парку рашисти напали на українську знімальну групу 1+1, яка фільмували сюжет про порушення під час заходів 9 травня», – йдеться у повідомленні.

Снідалов зазначив, що берлінська поліція перебувала поруч, однак не завадила нападу росіян на українських журналістів.

«Українських журналістів під час професійної діяльності побили в Берліні рашисти. Поліція Берліну була поруч і не змогла цьому запобігти. Час виходити на вулиці і задати берлінській владі кілька питань», – зазначив активіст.

Нагадаємо, напередодні 9 травня поліція Берліна, для запобігання ймовірним конфліктним ситуаціям, заборонила використання символіки, зокрема й української, під час заходів з нагоди закінчення Другої світової війни в Європі 8-9 травня. Водночас, мерія дозволила українську символіку впродовж години, під час пам’ятного заходу до дня закінчення Другої світової війни в Європі, який буде проводити українське посольство.

У Берліні місцева поліція під час пам’ятного заходу до дня закінчення Другої світової війни в Європі, вилучила великий український прапор, який розгорнула група українських активістів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба реагуючи на дії берлінської поліції заявив, що «Берлін зробив помилку, заборонивши українську символіку». А посол України у Німеччині Андрій Мельник назвав інцидент з українським прапором «величезною ганьбою для Берліна 8 травня».

Нагадаємо, сьогодні, 9 травня, у Варшаві облили фарбою посла рф у Польщі. Порцію червоної фарби Сергій Андрєєв отримав від акції українок-переселенок, коли намагався покласти квіти на цвинтарі радянських солдатів.

Міністр закордонних справ Польщі Маріуш Каміньський зазначив, що Андрєєву рекомендували 9 травня сидіти дома. Акцію українок він назвав законною, а їхні емоції – зрозумілими.

Напередодні 9 травня у Нью-Йорку на знаменитій площі Times Square з’явився підсвічений заклик Світового конґресу українців бойкотувати цю дату – адже вона означає «День ганьби» путінської Росії.