ЄС пом’якшить вимоги до нафтових санкцій проти росії

Європейський союз вирішив виключити з нафтових санкцій проти росії заборону на морські танкерні поставки на танкерах.

Про це повідомляє Bloomberg. За даними видання, Євросоюз відмовиться від ідеї заборони на постачання російської нафти третім країнам танкерами, які належать країнам ЄС. При цьому заборона на страхування таких суден все ще залишається на столі, і є серйозною перешкодою для експорту.

Як зазначає Bloomberg, на виключення заборони поставок до третіх країн наполягає Греція, економіка якої сильно залежить від судноплавства. Цей захід ще сильніше вдарила б по експорту російської нафти з урахуванням того, що Греції належить більше чверті світових нафтових танкерів по місткості.

Однак навіть у нинішньому вигляді санкції ускладнять життя Росії, оскільки заборона на страхування буде поширюватися на переважну більшість світового флоту нафтових танкерів, які перевозять російську нафту. Заборона зробить практично неможливим виплати страхового покриття, наприклад, у разі розливу нафти.

Видання підкреслює, що Європейський союз все ще обговорює шостий пакет санкцій, намагаючись подолати заперечення Угорщини проти ембарго на російську нафту.