Прогноз зростання цін в Україні: до кінця року інфляція становитиме 20%

До кінця 2022 року, згідно з прогнозами Нацбанку та Мінекономіки, інфляція в Україні становитиме 20%.

Про це повідомляє «РБК-Україна». 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів в інтерв’ю виданню, що у воєнний час МВФ та Світовий банк підтверджують і навіть рекомендують здійснювати контрольовану емісію. За словами прем’єр-міністра, така практика є корисною, щоб керівництво країни могло підтримувати свою економіку.

«НБУ у межах встановлених параметрів може це робити. НБУ прогнозує, що до кінця року інфляція буде близько 20%, ми також із Міністерством економіки ці кордони дуже уважно відстежуватимемо. Зараз після COVID у всьому світі інфляція, в принципі, галопує. У країні, що веде найбільшу на європейському континенті після Другої світової війни, повномасштабну, криваву війну проти зухвалого агресора, інфляція в районі до 20% – абсолютно прийнятна. Це нормально для воєнного часу», – додав Прем’єр-міністр.

Раніше повідомлялося, згідно з оцінками Нацбанку, проведену на основі web-scraping (метод збору цін з онлайн-супермаркетів), у квітні 2022 року річна інфляція в Україні прискорилася до 15,9%. Прогнозована інфляційна динаміка на кінець 2022 року може перевищити рівень 20%.