В Єврокомісії можуть скасувати право на вето в ЄС

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила про необхідність перегляду принципу одноголосного прийняття важливих рішень країнами-членами Євросоюзу. Вона анонсувала підтримку внесення змін до окремих пунктів договору ЄС.

Напередодні Європарламент запропонував змінити систему ухвалення рішень Євросоюзом, повідомляє Ouest France.

Нововведення повинні пришвидшити процес ухвалення рішень об’єднанням.

«Я завжди казала, що одноголосне голосування з деяких ключових питань більше не має сенсу. Ми також повинні покращити те, як працює наша демократія. ЄС повинен адаптуватися, щоб продовжувати покращувати життя європейців», – заявила Урсула фон дер Ляйєн.

Напередодні Європарламент запропонував змінити систему ухвалення рішень Євросоюзом. Для прийняття важливих рішень тепер потрібно отримати згоду всіх членів ЄС, а наявність вето гальмує вирішення нагальних проблем на кшталт схвалення ембарго на нафту з РФ.

Раніше повідомлялося, що Болгарія може не підтримувати нові санкції Європейського союзу проти Росії, якщо балканська країна не отримає виключення із заборони на покупку російської нафти. Нафта потрібна для НПЗ в Бургасі, який належить російському «Лукойлу».

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що другу частину опитувальника для набуття статусу кандидата на членство в Європейському Союзі було заповнено.

Країнам ЄС на зустрічі послів 8 травня не вдалося домовитись про новий пакет санкцій проти Росії. Обмеження на імпорт і транспортування російської нафти далі блокує Угорщина.