Керівна партія Швеції готує рішення щодо заявки про вступ до НАТО: названо дату

Соціал-демократична партія Швеції, що керує урядом, 15 травня вирішить, чи скасувати опозицію членству в НАТО, яке тривало останні десятиліття.

Про це політсила заявила у понеділок, повідомляє Reuters.

«Яким буде рішення, сьогодні ще не вирішено. Наше повідомлення полягає в тому, що 15 травня буде рішення, щодо якого керівництво партії озвучить позицію», – зазначив секретар соціал-демократів Тобіас Баудін.

Соціал-демократи – найбільша партія Швеції за останні 100 років – цього тижня проводять три партійні збори, аби висловити думку про членство в НАТО перед остаточним рішенням керівництва на вихідних.

Тим часом парламент проводить паралельний перегляд політики безпеки, звіт про який має відбутися 13 травня.

Офіційна заявка на вступ до НАТО може бути подана на червневому саміті альянсу в Мадриді, і, ймовірно, буде швидкою, хоча отримання підписів усіх 30 членів Альянсу, може зайняти до року.

Вторгнення Росії в Україну викликало термінове переосмислення політики безпеки як у Швеції, так і в Фінляндії. Очікується, що цього тижня президент Фінляндії Саулі Нііністьо оголосить про підтримку заявки своєї країни.

Раніше міністр закордонних справ Швеції Анн Крістін Лінде заявила, що Фінляндія майже напевно подасть заявку на членство в НАТО, і розцінила ймовірність вступу сусідньої країни до Альянсу, як дуже високу.

19 травня начальники генеральних штабів України, Фінляндії та Швеції візьмуть участь у засіданні Військового комітету НАТО.