Україна отримає фінансову підтримку у кілька мільярдів доларів, половина вже надійшла

Україна вже домовилася про загальну підтримку у 10 млрд доларів у вигляді грантів та кредитів. 4,5 млрд доларів допомоги наша країна вже отримала.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю «РБК-Україна».

Україна домовилася про підтримку у 10 мільярдів доларів, половина вже надійшло.

«Ми домовилися вже на сьогодні про підтримку України різними інструментами: кредитами, грантами, допомогою, проектами – на 10 млрд доларів. Більше ніж 4,5 млрд доларів ми вже отримали. Решта ще у процесі домовленостей та укладання договорів», – розповів прем’єр.

Він очікує, що ці кошт Україна отримає найближчим часом.

«Практично кожного тижня йде підписання договорів і отримання коштів», зазначив Шмигаль.

Україна щомісяця потребує фінансування у 5 млрд доларів. Вона домовилася з Міжнародним валютним фондом, що він допомагатиме Україні зібрати цю різницю щомісяця, пояснив глава Кабміну.

«МВФ фактично взяв на себе лідерство, створив цей адміністративний рахунок, через який всі партнери можуть Україні допомагати. Це може бути як пряме бюджетне фінансування через цей рахунок, гранти, кредити, так і SDR – спеціальні права запозичення», – пояснив він.

Шмигаль розповів, що звернувся до прем’єр-міністрів розвинутих країн, аби вони передали на користь України 10% своїх спеціальних прав запозичення, які торік були роздані їм МВФ у межах розподілу.

Раніше президент Болгарії Румен Радєв виступив проти надання військово-технічної допомоги Україні. Таким чином країну нібито втягують у конфлікт.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Сполучене Королівство надасть Україні ще 1,6 млрд доларів військової підтримки та допомоги.

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо домовилися про допомогу та співпрацю у розмінуванні деокупованих територій.