В Угорщині відреагували на заяви України щодо нападу РФ

Посол Угорщини в Києві Іштван Ійдярто відреагував на заяви секретара РНБО Олексія Данілова щодо наступу Росії на Україну. Дипломат зазначив, що його країна не знала про напад і не має територіальних претензій до України.

Про це він сказав в інтерв’ю «Еспресо», коментуючи скандальну заяву секретаря РНБО Олексія Данілова.

«Я з належною повагою ставлюся до пана Данілова. Але те, що він сказав – це маячня. І, звісно, що це неправда. Ми не знали про напад. Як ми взагалі про це могли знати?» – сказав він.

«У нас немає жодних територіальних претензій, якщо йдеться про Закарпаття. Пониження Угорщини до рівня допомоги агресору – це дуже негативний і неприйнятний крок. У нас не залишається іншого вибору, як тільки повністю засудити такі заяви», – додав Ійдярто.

Посол додав, що в Будапешті вважають Росію військовим агресором і засуджують порушення прав людини щодо громадян України з її боку.

«Позиція угорського уряду цілком зрозуміла. По-перше, ми повинні повернути мир. Агресію потрібно припинити. Територіальну цілісність України потрібно відновити», – сказав він.

Раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловився проти запровадження санкцій ЄС щодо глави Російської православної церкви патріарха Кіріла. На його думку, це «поставить під загрозу релігійну свободу».

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан надіслав лист голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн із попередженням, що країна не підтримає шостий санкційний пакет з нафтовим ембарго «у його нинішній формі». І натякнув на гроші.

Будапешт погодиться на нові санкції проти рф із ембарго на російську нафту лише у випадку, якщо з нього виключать імпорт сирої нафти по трубопроводу.