“Банки мають гроші й не ризикують їх видавати бізнесу. Треба це змінити” – економіст

Держава може підтримати український бізнес. Для цього треба дати банкам стимул до кредитування. Зараз вони мають гроші, але не ризикують їх видавати бізнесу. Ведуть справи за правилами, актуальними до 24 лютого. Це треба змінити, тоді вдасться запустити економіку. Також держава має вибивати в Заходу гроші. Без цього буде складно. Про це в коментарі Gazeta.ua розповідає економіст Євген Дубогриз.

“Найгірша ситуація, що Нацбанк масово друкуватиме гроші, здійснюватиме емісію гривні. Гроші йтимуть на потреби бюджету: армія, соціальні виплати. Бо результат цього – інфляція. Сподіваюся, що цього не доведеться робити.

Якщо ми не отримуватимемо в достатній кількості кошти з-за кордону, якщо банки не почнуть своїм коштом фінансувати бюджет і не відновляться податкові надходження, тоді Нацбанк буде змушений у великих обсягах друкувати гривню.

У березні надрукували 39 мільярдів гривень. У квітні – уже 70 мільярдів. Це не надто гарна тенденція. Питання, як це вирішити. На цьому етапі є ще ресурс у банків – ті гроші, які мають. Туди йде величезний приплив коштів українців, понад 80 мільярдів гривень із початку навали: грошей бюджетників, з “єПідтримки”, зарплат військовослужбовців. Ці кошти теж можна залучити в економіку. Щоб не Нацбанк купував ОВДП (облігації внутрішніх державних позик України. – Gazeta.ua), а щоб банки це робили за свої вільні кошти. Це зменшує інфляційний тиск на економіку”, – говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Фінансова допомога Заходу потрібна не менш ніж військова. Інакше за кілька місяців доведеться друкувати гроші” – економіст Євген Дубогриз

Банкам потрібен стимул від держави й вони мають відновити кредитування бізнесу, наголошує економіст.

“Зараз у нас ситуація доволі контраверсійна. Банки мають гроші. Але вони не ризикують їх видавати бізнесу. По-перше, у бізнесі невизначеність. Тобто, ніхто не може достеменно сказати – цей бізнес працюватиме ще багато років, а цей перестане працювати завтра. По-друге, банки живуть за регуляціями мирного часу. Ведуть справи за правилами, актуальними до 24 лютого. Бояться кредитувати. Держава може щонайменше збільшити відсоток кредитних гарантій. За кредитами є гарантії – на агропозики до 80 відсотків, на інші до 50. Це просто треба піднімати. Нехай у майбутньому держава за це заплатить більше, але зараз це дозволить запустити економіку”, – вважає Євген Дубогриз.

Також держава має вибивати в Заходу гроші й працювати над отриманням репарацій від РФ, додає фахівець.

“Якщо юридично йтимемо за всіма процедурами стягнення виплат із Росії, то це може затягнутися на 100 років. Останні репарації Німеччина за Першу світову війну виплатила 2010 року. А нам треба гроші зараз. Тому завдання керівництва країни – “стукати” до всіх: “Давайте заблоковані активи російського центробанку та їхніх олігархів нам зараз. Бо нам уже треба відбудовувати й відновлювати те, що Росія знищила. Юридично вирішимо потім”. І це буде важливий крок у захисті бізнесу – завести в країну гроші й інвестиції”.

Дефіцит держбюджету у квітні становив 89,7 млрд грн порівняно з 80,6 млрд грн у березні. Міністерство фінансів розраховує в травні на отримання низки кредитів та грантів від країн-партнерів і міжнародних фінансових організацій. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, отримаємо $500 млн додаткового гранту США, 150 млн від Німеччини, новий кредит у 200 млн від Італії і $300 млн від Японії. Також 1 млрд канадських доларів від Канади.