Путін не виграє війну, а Україна виживе – Шольц

Росія розв’язала нову війну в Європі через 77 років після завершення Другої світової, але цю війну вона не виграє.

“Ми не можемо відзначати закінчення Другої світової війни в Європі, не зіткнувшись із фактом: у Європі знову війна. Росія розв’язала цю війну”, – сказав канцлер ФРН Олаф Шольц у відеозверненні до нації з нагоди 77 років завершення в Європі Другої світової війни, повідомляє Укрінформ.

Колись росіяни та українці боролися разом, приносячи великі жертви, щоб перемогти вбивчий німецький націонал-соціалізм, нагадав глава німецького уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції з Росії знімуть лише після згоди України – Шольц

Тоді Німеччина була винна перед обома народами – російським і українським. І десятиліттями прагнула до примирення з ними обома, зазначив він,

“Однак тепер президент РФ Путін хоче підкорити Україну, знищивши її культуру та ідентичність. Путін навіть прирівнює свою варварську загарбницьку війну до боротьби з націонал-соціалізмом. Це історично сфальсифіковано і сумнозвісно”, – підкреслив Шольц.

Канцлер зазначив, що саме військова перемога союзників поклала кінець нацистській диктатурі в Німеччині, за що німці дуже вдячні донині.

Німеччина винесла ключовий урок із катастрофічної історії своєї країни між 1933 і 1945 роками: “Ніколи більше! Ніколи більше війни. Ніколи більше геноциду. Ніколи більше тиранії”.

“І все ж таки війна в Європі повторилася”, – констатував Шольц. У нинішній ситуації, зазначив він, це може означати лише: ми захищаємо справедливість і свободу на боці тих, на кого напали, ми підтримуємо Україну в боротьбі з агресором.

“Не робити цього означатиме капітуляцію перед чистим насильством і розширення можливостей агресора, тож ми допомагаємо, щоб насильству було покладено край”, – підкреслив політик.

Глава уряду також пообіцяв власним громадянам захистити країну та союзників від небезпеки. Для цього ФРН діятиме солідарно з союзниками, підсилюватиме обороноздатність, не робитиме нічого, що шкодить Німеччині та її партнерам більше, ніж Росії; не прийматиме жодного рішення, яке може перетворити НАТО на сторону війни.

“Те, що не повинно бути більше світових воєн звісно, ​​не між ядерними державами це також урок 8 травня”, – підсумував Шольц.

“Не повинно бути миру, продиктованого Росією; українці цього не приймуть і ми теж”, – сказав він.

“Путін не виграє війну, а Україна виживе”, – переконаний канцлер.

Президент України Володимир Зеленський закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца зробити “потужний політичний крок” і відвідати Київ 9 травня.

“Я не пояснюю значення. Думаю, ви достатньо освічені, щоб зрозуміти чому”, – сказав Зеленський.

Раніше Шольц заявив, що не хоче їхати до Києва, доки туди не поїде президент ФРН Штанмайєр. У квітні той повідомив про плани відвідати Україну з урядовими делегаціями інших країн ЄС. Президент Зеленський відхилив цю пропозицію через його тісні стосунки з Росією.