“Санкції проти РФ працюють. Але воювати через це вони не перестануть” – економіст

Світові економічні санкції проти Російської Федерації працюють. Щоб в цьому переконатися, варто починати новини в регіонах країни-агресорки. Там проблеми з усім від одягу до техніки. Проте це не змусить росіян відмовитися від війни.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповідає економіст Євген Дубогриз.

“Санкції вже працюють. Щоб це зрозуміти, варто почитати місцеві сайти в регіонах РФ. Десь там у Калузі, Челябінську, Тагілі, на Далекому Сході. Там проблеми з усім побутовою хімією, технікою, запчастинами, одягом. Санкції це не ракета, яка прилетіла й більше нічого нема. Це поступове скорочення економіки, споживання, відмова населення від звичного комфорту. Це відбувається повільно. Тому не завжди помітно. В РФ професійними є дві організації центробанк і мінфін. Вони змогли зупинити паніку там наприкінці лютого. А також розтягнути вплив санкцій у часі. Тому пересічний росіянин бачить, що в нього дедалі гірша ситуація. Але це триває так повільно, що він встигає звикнути. Тому сказати, що Росія перестане воювати через санкції неправильно. Але в перспективі кількох років у них будуть проблеми з усім, крім енергоносіїв і грошей”, – говорить Дубогриз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Фінансова допомога Заходу потрібна не менш, ніж військова. Інакше за кілька місяців доведеться друкувати гроші” економіст Євген Дубогриз

Натомість РФ показово намагається інтегрувати окуповані українські території. Зокрема, для цього вводять “рублеву зону” на Херсонщині і постачають туди свої товари і продукти, каже економіст.

“Це політика. Хочуть інтегрувати регіони у свою економіку, щоб показати Україні й світу, що це вже їхнє. За мірками центробанкінгу, це одна з найнеетичніших речей на території іншої держави вводити свою валюту. Це те, за що центробанк Росії має бути не просто виключений з усіх організацій, а й з усіх можливих двосторонніх відносин. Це харам (гріх. Gazeta.ua) у світовій практиці центробанків. Набіуліна (голова центробанку РФ. Gazeta.ua) мала повне право від таких вказівок відмовитися або подати у відставку”, – розповідає експерт.

4 травня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен оголосила про шостий пакет санкцій проти Росії за неспровоковане вторгнення в Україну. До нього увійшло і пропозиція поетапного нафтового ембарго. Під обмеження ЄС потрапили, зокрема, відповідальні особи за вчинення армією Росії звірств у Бучі.

Уряд Великобританії оголосив про заборону на експорт послуг у РФ.