“Слово “ніколи” розстріляли” – Зеленський звернувся до українців у День пам’яті та примирення

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців у День пам’яті та примирення, коли наша держава згадує усіх жертв Другої світової війни.

Глава держави наголосив, що цього року слова “Ніколи знову” звучать зовсім інакше. Президент записав звернення на фоні обстріляної дев’ятиповерхівки у Бородянці.

Зеленський зазначив, що весь цивілізований світ, який згадує всіх жертв нацизму в Другій світовій війні, цього дня каже “Ніколи знову”. Цей крилатий вираз був як нагадування про те, що страшні події тих часів ніколи не мають повторитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Візит Байдена в Україну був би важливим сигналом – Зеленський

“Ви кажете “ніколи знову”? Розкажіть про це Україні. 24 лютого слово “ніколи” стерли, розстріляли й розбомбили. Сотнями ракет о 4 ранку, якими розбудили всю Україну. Ми почули моторошні вибухи, ми почули знову”, – каже президент.

Глава держави зазначив, що для багатьох українців, попри травень на календарі, досі триває лютий.

“Чи може бути чорно-білою весна? Чи може бути вічним лютий? Чи можуть золоті слова втратити ціну? На жаль, Україна знає відповіді на всі ці запитання. На жаль, ці відповіді так”, наголосив Зеленський.

8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення. Цього дня 1945-го в Берліні о 21:20 за місцевим часом підписали Акт капітуляції Німеччини.

Лідер Німеччини Адольф Гітлер застрелився 30 квітня 1945 року у своєму бункері. Його наступником за заповітом став гросадмірал 53-річний Карл Деніц. Він створив власний уряд, який спробував вести переговори із союзниками, однак безуспішно.

Його влада поширювалася лише на вузьку смугу землі від австрійського кордону до Берліна й до данського кордону. 7 травня генерал Йодль від імені німецького командування підписав у ставці Двайта Ейзенгавера в Реймсі умови беззастережної капітуляції.

Радянський уряд висловив категоричний протест і висунув вимогу підписати акт беззастережної капітуляції Третього рейху в Берліні за участі СРСР. Тоді провели повторне підписання.