Сьогодні відзначають День пам’яті та примирення

8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення. Цього дня 1945-го в Берліні о 21:20 за місцевим часом підписали Акт капітуляції Німеччини.

Лідер Німеччини Адольф Гітлер застрелився 30 квітня 1945 року у своєму бункері. Його наступником за заповітом став гросадмірал 53-річний Карл Деніц. Він створив власний уряд, який спробував вести переговори із союзниками, однак безуспішно.

Його влада поширювалася лише на вузьку смугу землі від австрійського кордону до Берліна й до данського кордону. 7 травня генерал Йодль від імені німецького командування підписав у ставці Двайта Ейзенгавера в Реймсі умови беззастережної капітуляції.

Радянський уряд висловив категоричний протест і висунув вимогу підписати акт беззастережної капітуляції Третього рейху в Берліні за участі СРСР. Тоді провели повторне підписання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долю України у Другій світовій війні вирішували за нас. Зараз робимо це самі

Після цього в багатьох містах Європи провели велелюдні святкові заходи.

У Великій Британії понад 1 млн людей вийшли на вулиці з нагоди святкування завершення війни в Європі. У Лондоні зібралися на Трафальгарській площі й біля Букінгемського палацу. Король Георг VI та королева Єлизавета разом із прем’єр-міністром Вінстоном Черчиллем вітали народ з балкона палацу. Принцесі Єлизаветі, майбутній королеві Єлизаветі II, та її сестрі принцесі Маргарет, дозволили анонімно гуляти посеред юрби й брати участь у святкуванні.

В США президент Гаррі Трумен присвятив перемогу пам’яті свого попередника Франкліна Рузвельта, який помер від крововиливу в мозок менш ніж за місяць до цього. Грандіозне святкування прокотилося вулицями Чикаго, Лос-Анджелеса, Маямі та особливо нью-йоркською Таймс-Сквер.

День пам’яті та примирення запровадили на засідання Генасамблеї ООН 2005 року. В Україні відзначають з 2015-го. Вшановують пам’ять полеглих у боротьбі з нацизмом солдатів, мирних жителів, що загинули в роки окупації і в таборах смерті. Висловлюють повагу всім борцям проти нацизму.

Друга світова війна не оминула жодної української родини. Свій дім, рідних і близьких від ворога в лавах Червоної армії захищало 7 млн українців, ще 250 тис. воювали у складі армій союзників, а в Українській повстанській армії – понад 100 тис. осіб. Друга світова забрала життя 10 млн українців, а загалом життя до 85 млн людей.

Більшість українців (41%) вважає, що Україна має вшановувати обидві дати: День пам’яті та примирення 8 травня й День перемоги над нацизмом 9 травня.

Також 31% опитаних вважає, що Україна має вшановувати лише День перемоги, а майже 9% підтримують ідею лише Дня пам’яті та примирення. 10% опитаних байдуже.