Церковне свято 8 травня. Що сьогодні не можна робити

8 травня у світі відзначають День пам’яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні.

Віряни сьогодні вшановують пам’ять апостола і євангеліста Марка.

“Святий апостол і євангеліст Марк народився в Єрусалимі. Будинок його матері Марії був поруч із Гетсиманським садом. Як свідчить церковне передання, у ніч Хресних страждань Христа він слідував за Ним, загорнувшись у плащ, і втік від воїнів, які хотіли схопити його. Після Вознесіння Господнього будинок матері святого Марка став місцем молитовних зборів християн і притулком для декого з апостолів”, – розповів Gazeta.ua отець Лаврентій Ян Жезіцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 8 травня: у кого сьогодні День Ангела та як назвати дитину.

Святий Марк був найближчим сподвижником апостолів Петра, Павла і Варнави. Разом з апостолами Павлом та Варнавою святий Марк був у Селевкії, звідти вирушив на острів Кіпр і пройшов його весь зі сходу на захід. У місті Пафе святий Марк був свідком того, як апостол Павло уразив сліпотою волхва Елима.

Після місії з апостолом Павлом святий Марк повернувся в Єрусалим, а потім разом з апостолом Петром побував у Римі, звідки, по велінню Кифи, вирушив до Єгипту, де заснував Церкву.

У стародавній іконографічній традиції, що присвоїла євангелістам символи, запозичені з видіння святого Іоанна Богослова, святий євангеліст Марк зображується з левом в ознаменування могутності і царственої гідності Христа.

Святий Марк писав своє Євангеліє для християн із язичників, тому він зупиняється переважно на словах і ділах Спасителя, в яких особливо проявляється Його Божественна всемогутність. Багато особливостей його розповіді можна пояснити близькістю його до апостола Петра. Всі стародавні письменники свідчать, що Євангеліє від Марка є коротким записом проповіді та розповідей першоверховного апостола. Однією з центральних богословських тем у Євангелії святого Марка є тема сили Божої, що в немочі людській звершується, бо Господь робить можливим те, що у людей неможливо.

Сьогодні заборонено лаяти дітей і залишати їх одних у скривдженому стані. Не рекомендується в цей день скупитися та економити без особливої потреби. Не можна переїдати в цю суботу, особливо це стосується жирної їжі.

На Марка було заведено закликати дощ і молитися за те, щоб літо не було посушливим. Говорили, якщо в травні дощ піде хоча б три дні, то можна очікувати багатого врожаю. Тому травневим грозам завжди раділи.