Рятуючись від війни: кожен четвертий українець знайшов роботу в Польщі

З 400 тис. українських біженців працездатного віку, які рятуються від війни в Польщі, понад 100 тис. знайшли роботу і легально працюють.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі, уповноважений уряду у справах біженців з України Павел Шефернакер, передає hromadske з посиланням на Polskie Radio.

Він зазначив, що це явище має світове значення, коли йдеться про вимушених переселенців. Додав, що такого раніше ніколи не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Литві порахували, скільки заробляють українські біженці

Шефернакер водночас заявив, що необхідно розробити системне рішення, над яким уряд вже працює разом зі своїми партнерами, щоб люди, які втекли від війни з України до Польщі, “могли адаптуватися і стати самостійними у новій країні”.

Сказав, що переселенці з України наразі намагаються самостійно орендувати житло. При цьому Шефернакер запевнив, що в різних типах центрів державних компаній, уряду та місцевого самоврядування ще є резерв на кілька десятків тисяч місць, де можна розмістити цих людей.

Наразі Польща також пропонує створити додатковий фонд Європейського Союзу для допомоги біженцям з України.

Польща змінила законодавство щодо перебування українців, які рятуються від війни. Обов’язки та права українців у Польщі (фінансова допомога, видача номера PESEL, дозвіл для дітей здобувати освіту, безкоштовне медичне обслуговування тощо) зберігаються.